PvdA wil financieel toezicht op Nederlandse hardhouttelers

Nederlandse bedrijven die hardhoutbomen in ons land telen en burgers daarin laten beleggen, moeten onder toezicht komen van de Autoriteit Financiele Markten. Dat zei PvdA-kamerlid HarmEvert Waalkens vanochtend in De Ochtenden op radio 1.

Deze nieuwe bedrijven weten door een maas in de wet te ontsnappen aan toezicht van de Autoriteit FM. Volgens Waalkens is er voldoende aanleiding te twijfelen aan de werkwijze van deze bedrijven en de winstverwachtingen die zij wekken. ,,Zeker waar dit soort bedrijven heel veel mensen uitnodigen om geld te beleggen, moet er helderheid komen over de winstverwachtingen die worden gewekt.’’

Het programma De Ochtenden deed onderzoek naar het bedrijf Groen Invest, met duizend hectare verreweg het grootste bedrijf dat in Nederland plantages met robinia-bomen – een soort acacia’s – aanlegt. Uit het onderzoek blijkt dat veel plantages van Groen Invest in de tweede helft van de jaren negentig zijn mislukt. Recentere plantages zijn wel goed, maar volgens bosbouwkundigen kunnen ook dan de beloofde rendementen – 12,8 procent per jaar – onmogelijk waargemaakt worden. Cees Boon van de Algemene Vereniging Inlands Hout: ,,Als je zoveel geld hebt waarvan je niet bang bent dat je er niks meer van terugziet, dan is het best aardig om er bomen van te kopen. Maar verwacht niet dat je er dit soort rendementen mee maakt.’’

Uit onderzoek van De Ochtenden blijkt dat Nationale Nederlanden twee jaar geleden de bomen van Groen Invest nog tegen schade verzekerde. Die verzekering werd beeindigd na bosbouwkundig onderzoek door het onderzoeksbureau Alterra en Staatsbosbeheer. De Ochtenden legde de hand op een briefwisseling rond een van de rapporten: ‘Er is sprake van onverantwoorde beleggingen als de inleg veel hoger is dat wat je nodig hebt om een beplanting aan te leggen. Als je dan ook de houtprijs onrealistisch hoog voorspiegelt, gaat het echt mis en is te voorspellen dat beleggers zeer teleursteld zullen raken’.

De meeste beleggers bij Groen Invest hebben de bomen op 1/8ste hectare gekocht voor 23.000 gulden. Volgens Groen Invest krijgen ze over 20 jaar het zevenvoudige terug. Directeur Van der Heijden verdedigt de winstprognoses door te wijzen op het unieke product. ,,Onze prognose is gebaseerd op de prijs van teakhout. Robinia kan heel stuk van die teakhoutmarkt overnemen. Bovendien gaan wij een eindproduct leveren: een balk die op maat is, gedroogd is en een lang leven strak blijft.’’

Share Button