Aanhoudende groei Triodos Bank aanleiding nieuwe emissie van aandelen

Bron
Triodos Bank

Links


De aanhoudende groei van Triodos Bank is aanleiding voor de bank om per 26 april 2003 een nieuwe emissie van aandelen uit te schrijven. Het extra eigen vermogen maakt een verdere groei van de activiteiten mogelijk. Triodos Bank wil uitgroeien tot dé Europese bank gespecialiseerd in duurzaam bankieren. De bank heeft naast de vestiging in Nederland, thans vestigingen in België en het Verenigd Koninkrijk. Triodos Bank heeft het voornemen om in 2004 een vestiging in Spanje te openen.

Ondanks de economische recessie mag duurzaam bankieren zich verheugen in een aanhoudende populariteit. Het balanstotaal van Triodos Bank nam de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 30% per jaar toe. Eind 2002 had de Triodos Groep EUR 1,3 miljard in beheer. De afgelopen 5 jaar gaf het aandeel Triodos Bank een stabiel rendement van gemiddeld 3,9% per jaar (berekening Nyfer). In 2002 steeg de nettowinst met 12% tot EUR 2,6 miljoen. Een winst per aandeel van EUR 2,17.

Het extra eigen vermogen maakt tevens een verdere groei van de kredietverlening mogelijk in de sectoren duurzame energie, biologische landbouw, natuur & milieu, cultuur en sociale economie.

Europese Duurzame Bank
Triodos Bank heeft het voornemen om in 2004 een vestiging in Spanje te openen. Algemeen Directeur Peter Blom: ‘De opening van een vierde vestiging in Spanje past in de strategie van Triodos Bank om uit te groeien tot een Europese bank die gespecialiseerd is in duurzaam bankieren.’
In Spanje is veel vraag naar kredietverlening in de sectoren waarin Triodos Bank specialist is, zoals biologische landbouw en zonne- en windenergie. Bij spaarders en beleggers is er grote interesse voor duurzaam sparen en groen beleggen.

Aandeelhouders maken ontwikkeling mogelijk
Triodos Bank heeft nu ruim 7.000 aandeelhouders. Meer dan de helft van het aandelenkapitaal is in handen van particulieren.
Peter Blom: ‘Zonder een stevige kapitaalsbasis zou de bank zich geen nieuwe initiatieven, zoals een vestiging in Spanje, kunnen veroorloven. Aandeelhouder worden van Triodos Bank betekent dat je de bank op de meest directe wijze in staat stelt de vele honderden projecten, die jaarlijks bij ons aankloppen voor een financiering, te helpen.’
Naast particulieren zijn er ook een aantal banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen die bewust voor een aandelenbelang in Triodos Bank hebben gekozen.

Peter Blom: ’Het aandeelhouderschap wordt helaas te vaak gereduceerd tot een opportunistisch, anoniem belang in een beursgenoteerde onderneming. Er is geen echte belangstelling meer voor de onderneming zelf, maar alleen voor de verwachte groei van de waarde van de aandelen. Triodos Bank is op zoek naar aandeelhouders die dat een te beperkte invulling van het aandeelhouderschap vinden. Aandeelhouders die letterlijk meer betekenis aan hun investering willen geven. De aandeelhouders van Triodos Bank zijn geen speculanten. Het zijn mensen die geloven in een evenwichtige groei op lange termijn. Een gezond evenwicht tussen People, Planet en Profit.’

De emissie van aandelen
Triodos Bank richt zich met de emissie tot het publiek. Daarnaast worden ook institutionele beleggers gevraagd om in te schrijven. Zowel banken, verzekeraars als pensioenfondsen worden benaderd om deel te nemen of hun huidige deelname te vergroten.
De nieuwe emissie is de zesde keer dat Triodos Bank een dergelijke uitgifte van aandelen uitschrijft. Eerdere emissies vonden plaats in 1980 bij de oprichting van de bank, en in 1986, 1992, 1996 en 2000. De aandelen Triodos Bank zijn niet beursgenoteerd, maar wel verhandelbaar via Triodos Bank zelf. Bij de oprichting van de bank is gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijke koers en missie van de bank te waarborgen.

De prijs van uitgifte is tot 1 juli a.s. EUR 65 per aandeel. Er worden in de periode van uitgifte geen transactiekosten berekend.

Share Button