Triodos Bank breidt dienstenpakket uit

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 26 april 2003).

Triodos Bank wil meer zijn dan een duurzame beleggings- en spaarbank. Daarom wordt de komende jaren het dienstenpakket aanzienlijk uitgebreid. Dat vertelde directeur Peter Blom gisteren tijdens een persbijeenkomst over de nieuwe emissie van aandelen.

‘Wij willen voor een deel van onze klanten de eerste bank worden, zodat zij al hun financiële zaken integraal bij ons kunnen onderbrengen’, aldus Blom. Dat betekent dat Triodos betalingsrekeningen voor particulieren, debit- en creditcards in haar standaard producten- en dienstenaanbod gaat opnemen. Ook wil de bank in aanvulling op sparen, beleggen en kredietverlening meer doen aan fondsmanagement, vermogensbeheer, het verzorgen van aandelenemissies en assurantiebemiddeling. Eind 2002 had de bank bijna 66.000 klanten.

Triodos Bank heeft ook Europese ambities. Blom:’We willen over tien jaar in verschillende landen in de Europese Unie actief zijn. Maar we hebben geen expansiefilosofie. Ik ben erg voor organische groei.’ Dat betekent dat de bank niet actief op zoek gaat naar gelijkgestemde banken om over te nemen, maar open staat voor lokale initiatieven. Een voorbeeld van zo’n initiatief is de overname begin dit jaar van de activiteiten van het Spaanse Proyecto Trust overgenomen. Triodos en Proyecto werkten al samen op het gebied van advisering en financiering van duurzame projecten in Spanje. In 2004 moet de nieuwe Spaanse vestiging openen. Blom: ‘In Spanje is veel vraag naar kredietverlening in de sectoren waarin Triodos Bank specialist is, zoals biologische landbouw en zonne- en windenergie. Maar ook duurzaam tourisme is een belangrijke groeisector.’

Triodos Bank heeft voor verdere expansie haar oog gericht op Duitsland en Scandinavië vanwege de grote aandacht voor duurzaamheid in de landen. Maar directeur Blom erkent dat het niet eenvoudig zal zijn. ‘Een paar jaar geleden hebben wij geprobeerd om Oïkobank over te nemen, maar daarvoor moesten we de goedkeuring krijgen van 30.000 spaarders en dat was een ondoenlijke zaak.’ Maar ondanks de regelgeving en lokale weerstand wil Blom in 2005 het Triodos-concept in Duitsland vestigen.

Om al deze ambities de kunnen financieren heeft Triodos een nieuwe aandelenemissie uitgeschreven. De aandelen kosten euro 65. In 2002 leverde een aandeel Triodos een rendement op van 3,9%. Ondanks het slechte economisch sentiment denkt Triodos toch euro 17 mln binnen te halen, waardoor op korte termijn de solvabiliteitsratio naar bijna 20% zal stijgen.

Triodos Bank is ‘bewust niet beursgenoteerd’. Volgens Blom is dat schadelijk voor de identiteit. De nieuwe aandelen worden met korting aangeboden aan de 7000 bestaande aandeelhouders. Daarvan is ongeveer de helft particulier. Grote institutionele beleggers in Triodos zijn Delta Lloyd, Rabobank, SNS Bank en Friesland Bank.

Het nieuwe kapitaal zal ook gebruikt worden voor een groei in de kredietverlening voor duurzame energie, natuur en milieu, cultuur en sociale economie.

Share Button