Robeco start Duurzaam Private Equity voor institutionele klanten

Bron
Robeco

Robeco is de inschrijving gestart van Robeco Sustainable Private Equity. Het fonds gebruikt duurzaamheidscriteria voor de selectie van private-equity beleggingen en is zover bekend het eerste duurzame pivate equity fund of funds ter wereld. Het closed-end fonds zal geen beursnotering kennen, is bestemd voor institutionele klanten en heeft een minimuminleg van EUR vijf miljoen.

De portefeuille van het fonds wordt gespreid over verschillende duurzame private-equity fondsen, zowel ’zuivere’ duurzame fondsen als algemene fondsen met duurzame kenmerken. Daarnaast belegt het fonds in samen met de geselecteerde private equity fondsn direct in duurzame investeringen (zogenaamde co-investments) en duurzame projectfinancieringen. Het fonds is gespreid over de verschillende stadia van private-equity beleggingen, regio’s en sectoren, technologie en tijd.

De duurzaamheid van de beleggingen van het fonds wordt bereikt door een beleggingsaanpak die bestaat uit twee stappen: Ten eerste vindt er een negatief selectieproces plaats om bedrijven uit te sluiten die actief zijn in de wapen-, bont-, tabaks-, porno- of gokindustrie. Ten tweede wordt een positieve lijst gebruikt. De toegestane beleggingen op die lijst worden getoetst op basis van de drie P’s: ’People’, het sociale beleid van een bedrijf, ’Planet’, het gedrag van een bedrijf met betrekking tot het milieu, en ’Profit’, de financiële gezondheid van een bedrijf.

Robeco Sustainable Private Equity heeft als doel op de lange termijn een nettorendement te bereiken dat aanzienlijk hoger is dan het rendement op beursgenoteerde beleggingen. Het fonds beoogt een rendement te behalen dat minstens zo hoog is als het rendement op traditionele of niet-duurzame private-equity beleggingen, maar mogelijk hoger door een hoogwaardig risicobeheer en het actief gebruik maken van de kansen die ontstaan door maatschappelijke en milieuontwikkelingen.

Het fonds wordt beheerd door ervaren beleggers van Robeco Alternative Investments. Als aanvulling op deze deskundigheid zal Robeco Alternative Investments met advies worden bijgestaan door de afdeling Sustainability & Social Innovation van de Rabobank. De prestaties van de Rabobank op het gebied van duurzaamheid hebben een zeer goede beoordeling gekregen van de Zwitserse Sustainable Asset Management Group, in 2003 werd Rabobank tweede in de categorie banken wereldwijd. De beoogde omvang van het fonds is USD 200 miljoen. Robeco en Rabobank zullen zelf beide met de tegenwaarde van ongeveer EUR 35 miljoen ieder beleggen in het fonds.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat vastrentende en aandelenbeleggingen, evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.
De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verspreid. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggenschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Duitsland en Spanje. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors).

Robeco is het volledig zelfstandig opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoogste ’Sustainability Cluster Score’ binnen de bancaire sector geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Share Button