Brussel geeft groen licht voor Regeling sociaal-ethische projecten

De fiscale regeling sociaal-ethische projecten is door de Europese Unie getoetst en goedgekeurd. Dit hebben de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne en staatssecretaris Wijn van Financiën, vandaag bekend gemaakt. Beleggers in officieel erkende sociaal-ethische fondsen komen in aanmerking voor een fiscale bonus van 2,5%. De regeling is vergelijkbaar met de succesvolle fiscale groenregeling.

ASN Bank, Oikocredit en Triodos Bank, de drie pioniers in kredietverlening aan ondernemers in ontwikkelingslanden, reageren zeer verheugd. Het ASN-Novib Fonds, het Oikocredit Nederland Fonds en het Triodos Fair Share Fund zullen onmiddellijk de status als sociaal-ethisch fonds aanvragen bij de fiscus.

De Regeling sociaal-ethische projecten is in 2001 door Wouter Bos, de toenmalige staatssecretaris van Financiën, ingediend en in 2002 door het parlement aangenomen. Vervolgens werd deze fiscale regeling aan de Europese Commissie voorgelegd ter toetsing. Vorige week heeft de Europese Commissie haar goedkeuring verleend. De Regeling zal nu met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 worden ingevoerd, zo maakte minister Van
Ardenne bekend.

Het ASN Novib Fonds, het Oikocredit Nederland Fonds en het Triodos Fair Share Fund, drie beleggingsfondsen die actief zijn op dit vlak, zijn verheugd dat deze goedkeuring fiscale voordelen voor beleggers in hun fondsen een grote stap dichterbij brengt. De fondsen verwachten dat door een fiscale stimulans nog meer particuliere beleggers zullen besluiten te participeren in deze effectieve vorm van armoedebestrijding.

ASN Bank, Oikocredit en Triodos Bank verwachten dat de groei van de markt zal worden bepaald door de mogelijkheden om geschikte projecten in ontwikkelingslanden te vinden. Voor de beleggingsfondsen wordt verwacht dat in vijf jaar tijd tussen de 100 en 200 miljoen euro zal worden belegd. Ter vergelijking: de markt voor groen sparen en beleggen is sinds 1995 gegroeid tot ruim 3 miljard euro.

De drie pioniers beleggen onder andere in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden. Deze lokale bankinstellingen verlenen kleine leningen (van 100 tot 1.000 dollar) aan mensen die een bedrijfje willen starten, materiaal of machines willen aanschaffen of hun bestaande bedrijf willen uitbreiden.

De betreffende fondsen bieden een hoge maatschappelijke meerwaarde en hebben een jaarlijkse rendementsverwachting van 2-4%. Bovenop dit bescheiden financiële rendement geeft de fiscus nu een bonus van 2,5%. Deze bonus bestaat uit een vrijstelling van de 1,2% vermogensrendements-heffing in box 3 tot een maximum van EUR 51.390 per jaar en een extra belastingkorting van 1,3% van het vrijgestelde bedrag.

Het ASN-Novib Fonds, het Oikocredit Nederland Fonds en het Triodos Fair Share Fund zijn in het bezit van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gebaseerd op de Wet toezicht beleggingsinstellingen.

Korte omschrijving fondsen

* ASN-Novib Fonds
Het ASN-Novib Fonds heeft per 31 december 2003 een belegd vermogen van ruim 9 miljoen euro, waarvan tot 75% wordt belegd in Microfinancieringsinstellingen (MFI’s), aangedragen door Novib, een belangrijke ontwikkelingsorganisatie die initiatieven van arme mensen in ontwikkelingslanden ondersteunt en hun een stem geeft. De ingelegde gelden komen ten goede aan kleinschalige handel, nijverheid en landbouw in ontwikkelingslanden.

* Oikocredit Nederland Fonds
Het Oikocredit Nederland Fonds heeft per 31 december 2003 een belegd vermogen van ruim 24 miljoen euro, waarvan tot 90% wordt belegd in aandelen Oikocredit, een belangrijke speler in de wereld van microkredieten en grotere leningen in ontwikkelingslanden. Oikocredit beschikt over bijna 30 jaar ervaring in deze sector en heeft per 31 december 2003 al meer dan 100 miljoen euro in projecten uitstaan. Oikocredit beschikt over eigen kantoren in ontwikkelingslanden, geleid door lokale, deskundige managers.

* Triodos Fair Share Fund
Triodos Fair Share Fund is in december 2002 opgericht en heeft per 31 december 2003 een vermogen van 2,9 miljoen euro. Het fonds ondersteunt microfinancieringsinstellingen via leningen en deelnemingen. Triodos Bank heeft jarenlange ervaring op dit specifieke werkterrein en is sinds 1994 actief met Noord-Zuid fondsen. Samen met Stichting DOEN, het Triodos-Doen Fonds en met Stichting Hivos het Hivos-Triodos Fonds. Naast financiering biedt Triodos microfinancieringsinstellingen bancaire kennis en ervaring. De Triodos fondsen hebben een gezamenlijk volume van 40 miljoen euro.

Share Button