Duurzame beleggers achtergesteld

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 3 maart 2004).

Nederlandse bedrijven zijn selectief bij informatie over de duurzaamheid van hun activiteiten. Mogelijk zijn de beursfondsen zelfs in strijd met de wet omdat ze niet al hun aandeelhouders gelijk behandelen.

Dit stelt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), een organisatie van duurzame beleggers. De VBDO zal tijdens aandeelhoudersvergaderingen de bedrijven waarschuwen voor hun mogelijk onwettige gedrag. Mogelijk, want helemaal zeker van zijn zaak is VBDO-directeur Piet Sprengers niet: ‘Er zijn nog geen rechtszaken geweest.’

Duurzame beleggingsfondsen en instituten ervaren het selectief verspreiden van informatie als een ‘serieus probleem’. Informatie over duurzaam ondernemen wordt steeds meer gebruikt bij beleggen. Daardoor neemt ook de noodzaak toe van gelijktijdige informatie, aldus de duurzame beleggers.

Het gaat de beleggers vooral om de openbaarmaking van vragenlijsten met antwoorden die onderzoekbureaus, zoals het Zwitserse SAM en Innovest uit de VS, versturen en ontvangen. Vaak zijn dit lijsten waarin die bureaus een onderneming het hemd van het lijf vragen over milieu, mensenrechten en corporate governance.

Volgens de vereniging bevat duurzaamheidsinformatie steeds meer informatie die effect op de beurskoers kan hebben. Bijvoorbeeld bij risico’s of tegenvallers op milieugebied. ‘Als sommige beleggers die informatie niet hebben, kunnen ze worden benadeeld.’ Zelfs als de informatie niet onmiddellijk tot een koerseffect leidt, is het beter deze toch te verspreiden, vindt Sprengers. ‘Want je weet maar nooit.’

Voor Euronext Amsterdam is de klacht van de VBDO nieuw. De beurs let er sterk op dat koersgevoelige informatie onmiddellijk wordt gepubliceerd. ‘Daar hebben we een uitgebreide procedure voor’, zegt een woordvoerder. Voor zover bekend tikte de beurs een bedrijf echter nog nooit op de vingers om duurzaamheidsinformatie.

De VBDO vindt dat haar waarschuwing aan de bedrijven aansluit bij de adviezen van de commissieTabaksblat voor goed ondernemingsbestuur. Gisteren stelde de vereniging de zaak aan de orde op jaarvergadering van Océ . Vandaag gebeurt dat bij Ahold . De VBDO vindt ook dat duurzaamheidsverslagen ruim voor de jaarvergadering moeten worden gepubliceerd. Nu gebeurt dat soms vlak ervoor. ‘Dat is weinig zinvol.’

Share Button