Hoe rendabel is ethisch beleggen?

(Gepubliceerd in De Standaard van 9 april 2004).

Het lijkt eigenlijk onwaarschijnlijk. Een bedrijf dat zijn productie onlangs naar de derde wereld verplaatste omdat kinderen nu eenmaal goedkope arbeidskrachten zijn, dat een viscerale afkeer heeft van vakbonden en alles wat enigszins sociaal is, dat er sindsdien afvalwater zonder meer in de plaatselijke rivier loost, kwistig giftige dampen de atmosfeer injaagt en alles in een straal van een kilometer rond de fabriek tot een ecologische woestenij omtovert, zo’n bedrijf zou niet beduidend beter presteren dan een concurrent die zich keurig aan de sociale en de milieuwetgeving houdt, en die probeert een constructieve dialoog met de vakbonden te onderhouden? Toch is het zo, zeggen de marketeers van het ethisch beleggen.

Lees het volledige artikel via de link.

Share Button