FD: Ahold en VNU uit duurzame indices van Dow Jones gezet

(Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad van 4 september 2004)

Ahold en VNU verdwijnen per 20 september uit de wereldduurzaamheidsindex van Dow Jones. De reden voor deze wijziging is dat de twee ondernemingen niet meer tot de topcategorie in hun sector behoren.

De beslissing om een aandeel uit de index te verwijderen, betekent niet dat het bedrijf plotseling slecht presteert op het gebied van duurzaam ondernemen, zegt Alexander Barkawi, van de Zwitserse Sustainable Asset Management (SAM), dat de analyse voor de jaarlijkse aanpassing verricht. Met het duurzaam ondernemingsbeleid is het volgens hem vaak beter gesteld dan het gemiddelde, maar de bedrijven doen het niet zo goed meer als de 10% beste bedrijven.

Een van de criteria waarop bedrijven worden beoordeeld, is de zogeheten corporate governance. Ahold scoort op dit gebied slecht in verband met het boekhoudschandaal en de nasleep daarvan. Volgens het Barkawi is deze affaire daarom zeker van invloed geweest. Op andere duurzaamheidcriteria scoort Ahold volgens hem nog steeds goed, maar in de totaalscore kwam het bedrijf tekort.

Behalve Ahold, ligt ook VNU eruit. Het uitgeversconcern neemt de verwijdering niet zo zwaar op. ‘Het is een relatieve index. De conclusie mag niet zijn dat we op het gebied van sustainability achteruit zijn gegaan. Het komt doordat anderen sterker vooruit zijn gegaan’, zegt een woordvoerder van VNU. ‘We blijven ons best doen, maar dat heeft ook tijd nodig.’ VNU is drie jaar opgenomen geweest in de index die sinds 1999 bestaat.

Behalve afvallers zijn er ook aandelen die nieuw zijn in de index. Technologiebedrijf ASML en uitzendorganisatie Randstad treden per 20 september toe tot de World Sustainability index van Dow Jones, die ruim 300 aandelen telt uit 24 landen. Océ en Reed Elsevier komen in de Europese graadmeter, de Euro Stoxx Sustainability Index.

Dow Jones maakte ook bekend dat DSM, sinds een jaar opgenomen in de index, uit de bus komt als de beste duurzame chemische onderneming. DSM zegt in een reactie dat dit het resultaat is van de succesvolle invoering van haar duurzaamheidbeleid bij de omvorming van het concern. ABN Amro en Unilever zijn al langer ‘best in class’ binnen hun sector. De duurzaamheidindices van Dow Jones worden gebruikt door beheerders die euro 3 mrd aan beleggingen hebben. In Nederland wordt de index gehanteerdd door Aegon, Rabo, Fortis en Theodoor Gilissen.

ASN Bank maakte bekend dat ASML is toegelaten tot haar ‘aandelenuniversum’, terwijl voedingsbedrijf Numico is afgewezen. ASN Bank doet ook aan duurzaamheidsanalyse. Na een hernieuwde screening is Bührmann gehandhaafd. Een aantal bedrijven is voor nader onderzoek aangehouden, waaronder Unilever en KPN.

Share Button