Banken en Maxima bij symposium over microkrediet

Zijn banken onontbeerlijk voor de uitbreiding van microkrediet? Deze en andere vragen komen donderdag 10 maart aan de orde op een symposium over microkrediet, georganiseerd door ICCO en Oikocredit. H.K.H. Prinses Máxima is eregast op het symposium. Ze is aanwezig in de functie van Verenigde Naties-microkredietadviseur voor het Internationale Jaar van Microkrediet 2005. De inleiding van het symposium wordt verzorgd door de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne. Sprekers zijn ook Bert Heemskerk (Rabobank Nederland), Diederik Laman Trip (ex ING) en Harvard wetenschapper Marguerite Robinson.

Voorzitter Bert Heemskerk van Rabobank Nederland en voormalig ING-topman Diederik Laman Trip, tevens VN-adviseur voor 2005, zullen uit de doeken doen welke rol zij voor de banken zien bij het verbeteren van de economische en sociale ontwikkeling van financieel kansarme mensen in ontwikkelingslanden door middel van zeer kleine leningen.

Alleen op de basis van commerciële principes kan microkrediet werkelijk bijdragen tot het verminderen van armoede. Dat is de mening van de internationaal hoog aangeschreven CGAP- microkredietadviseur en Harvard wetenschapper Dr. Marguerite Robinson. Zij zal hierover in discussie gaan met Gert van Maanen, voormalig directeur van Oikocredit en oud-voorzitter van ICCO. In zijn boek ?Microcredit ? Sound business or development instrument? pleit Van Maanen ervoor om microfinanciering niet alleen commercieel te benaderen: zakelijke principes zijn gezond, maar het gaat volgens hem uiteindelijk om de missie van armoedebestrijding en ontwikkeling.

Hoe beide modellen in de praktijk uitwerken blijkt uit de het succes van Jitigemea Credit Scheme uit Kenia. Directeur Francis Kihiko weet uit ervaring dat de sleutel voor succes ligt bij het aansluiten op de lokale werkelijkheid en bij initiatief van onderaf. Als directeur van de Duitse commerciële microkrediet instelling IMI ervaart Helen Alexander een andere realiteit. IMI hanteert een universeel inzetbaar ?franchise?- model wat ongeacht de lokale werkelijkheid microkrediet onder handbereik van de armen brengt. Ellie Bosch spreekt zich als microkrediet adviseur uit over de samenwerking tussen banken en ontwikkelingsorganisaties. Ze zal daarbij ondermeer aandacht vragen voor verschillen in cultuur en werkwijze tussen commercieel bankieren en het verstrekken van microkrediet. Gespreksleider Pierre Hupperts zal de sprekers uitdagen de richting voor de komende 10 jaar aan te geven en de minister aanmoedigen uitspraken te doen over de rol van de Nederlandse overheid binnen de microkredietsector.

Met de gezamenlijke organisatie van het symposium geven organisatoren ICCO en Oikocredit uiting aan hun succesvolle samenwerking, met name op het gebied van microfinanciering waarbij giften en leningen samen zorgen voor versterkte slagkracht. Daarnaast luidt het symposium het 40- respectievelijk 30-jarige bestaan van beide organisaties in.

Share Button