Gemeenteraad Leusden: Geen geld voor ethisch beleggen

De gemeente Leusden gaat niet meer geld ethisch beleggen. Een motie van Riet Koetsenruijter van GroenLinks haalde geen meerderheid. Wel zal de gemeente burgers wijzen op de mogelijkheden van verantwoord sparen.

Voor GroenLinks is ethisch beleggen een belangrijk item. Sommige banken investeren niet in duurzaamheid en stoppen geld in de oorlogsindustrie. De gemeente is dan indirect verantwoordelijk voor beleid dat ze niet steunt, vindt de fractie. Daarom stelde GL voor 250.000 euro extra ethisch te beleggen. De gemeente heeft in 1999 al een miljoen gulden op die manier weggezet.

Koetsenruijter gaf aan dat deze investering gevolgd moest worden door een campagne waarin Leusdenaren op de lusten van ethisch beleggen gewezen worden. De PvdA en D66 steunden het voorstel.

Ton Voortman van de VVD had meer moeite met het plan. ,,We raden mensen toch ook niet aan om lid te worden van de Postcodeloterij?. Er zijn zoveel goede doelen. Waarom zouden we nu net dit doel ondersteunen en andere niet?’’

Ago Salverda van de PvdA vond dat Voortman het voorstel belachelijk maakte. ,,Mensen doen vooral aan loterijen mee omdat ze er geld mee kunnen verdienen. Dit is een hele andere zaak.’’

Voortman meende dat veel Leusdenaren al moeite genoeg hebben om de eindjes aan elkaar te knoppen. ,,Ze hebben helemaal geen geld om te sparen.’’ Ook dit vond Salverda een rare opmerking. ,,Er zijn genoeg mensen die geld overhouden.’’

Wethouder Jansma worstelde met een heel ander probleem. ,,Jullie willen dat we geld bij de ASN bank wegzetten. Dat mag gewoon niet van de provincie. Die bank heeft geen rating.’’ Salverda meende dat Jansma de discussie vertroebelde met vage argumenten.

Share Button