Groningse overheden investeren in ontwikkelingshulp via Oikocredit

Drie Groningse gemeenten (gemeenten Groningen, Haren, Winsum) en de provincie Groningen hebben geïnvesteerd in Oikocredit, een organisatie voor microfinanciering in ontwikkelingslanden. Behalve een nieuwe vorm van ontwikkelingshulp, dient de investering ook als voorbeeld aan de burgers.

Oikocredit is één van de drie organisaties in Nederland (naast Triodos en ASN bank) die valt onder de categorie ‘ethisch verantwoord beleggen’. Met de investeringen steunt de organisatie kleine projecten in ontwikkelingslanden, zodat mensen een goed bestaan op kunnen bouwen. Het initiatief is ooit genomen door de kerken, maar tegenwoordig investeren ook particulieren en de overheid in de organisatie.

De provincie Groningen heeft tienduizend euro geïnvesteerd vanuit de pot ‘mondiale bewustwording’. Daarnaast investeert ze ruim negenduizend euro om Oikocredit onder de aandacht van het publiek te brengen met een folder en een reizende tentoonstelling in de bibliotheken.

Volgens Leendert Bos van Oikocredit is het de gemeenten en de provincie voornamelijk te doen om de voorbeeldfunctie: ‘Dat signaal naar de burgers is heel goed. Maar ze kunnen er in de toekomst ook voor kiezen om zelf een groter deel van hun beleggingen duurzaam te doen. Het gaat nu vaak nog om symbolische bedragen’

Share Button