Geslaagde emissie aandelen Triodos Bank

De emissie van certificaten van aandelen Triodos Bank is geslaagd. De doelstelling om 20 miljoen euro aan nieuw kapitaal aan te trekken is ruimschoots gehaald. Er werd voor 20,1 miljoen euro ingeschreven. Tweederde van het nieuwe eigen vermogen is ingebracht door particulieren.

De emissie vond in zowel in Nederland als in België plaats. Via de Nederlandse vestiging van de bank werd voor ruim 13,7 miljoen euro ingeschreven en via België ruim 6,4 miljoen euro.

riodos Bank is de laatste 10 jaar gegroeid met gemiddeld 26% per jaar. Deze aanhoudende groei was aanleiding om in september jl. een nieuwe emissie van aandelen uit te schrijven. Het extra vermogen maakt een verdere groei van de duurzame activiteiten van Triodos Bank ook op langere termijn mogelijk. De bank verwacht 2005 af te sluiten met een vergelijkbare groei.
Triodos Bank is dé Europese bank gespecialiseerd in duurzaam bankieren. De bank bestaat dit jaar 25 jaar en heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en – sinds 2004 – in Spanje.

Geen groen randje
Het extra eigen vermogen maakt op de eerste plaats een verdere groei van de kredietverlening mogelijk. Peter Blom, directievoorzitter: ‘Aandacht voor duurzaamheid is een trend en wordt door steeds meer bedrijven en banken geclaimd. Op zichzelf een positieve ontwikkeling maar vaak nog flinterdun in de uitvoering. Duurzaamheid bij Triodos Bank betekent geen groen randje maar is in alle opzichten ons kernbedrijf. Wij verstrekken alleen financieringen aan ondernemingen en projecten met een duidelijk herkenbare maatschappelijke meerwaarde zoals in de sectoren duurzame energie, biologische landbouw, kunst, gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking (microkrediet).’

Peter Blom: ‘Wij hebben nu 100.000 klanten en denken dat aantal de komende drie jaar zeker met zo’n 50% te kunnen laten groeien. Er zijn, zo is onze ervaring, steeds meer mensen die verantwoord en bewust om willen gaan met hun geld. Onze resultaten tonen aan dat duurzaam bankieren de toekomst heeft.’
Ook de internationalisering van de activiteiten van Triodos Bank zal zich de komende jaren versneld voortzetten. Peter Blom: ‘Begin volgend jaar openen wij in Duitsland een Triodos agentschap om ook daar duurzame financieringen te kunnen gaan verstrekken. Binnen een paar jaar zullen deze activiteiten uit kunnen groeien tot een bankfiliaal.’

Triodos Bank is een onafhankelijke bank en staat voor duurzaam bankieren. De bank kiest voor een aanpak waarbij de aandacht voor mens en aarde niet tegenover een goed financieel rendement wordt geplaatst, maar plaatst deze in een lange termijn perspectief. Deze Triple P benadering (People, Planet, Profit) is terug te vinden in de naam Triodos. ‘Tri hodos‘ is Grieks voor ‘drievoudige weg’.

Share Button