Provincie wil duurzaam beleggen

Gedeputeerde Jan van Bergen (financiën) werkt aan een voorstel dat in het voorjaar door Gedeputeerde Saten en Provinciale Staten behandeld wordt.

Na de verkoop van nutsbedrijven als UNA, Pegus en Remu heeft de provincie bijna 650 miljoen euro ’op de bank’. Bedenker van het duurzaam vermogensbeheer is milieu-ambtenaar Peter van den Broek. ,,Wij willen beleggen in de koplopers op het gebied van duurzaamheid. Dus bijvoorbeeld in Toyota die de superzuinige Prius op de markt brengt.’’

Overheden mochten na de Ceteco-affaire eind jaren negentig in Zuid-Holland – waarbij vele miljoenen werden verloren – niet meer in aandelen beleggen. Een nieuwe wet staat het wel toe maar onder zeer strenge regels. Overheden mogen namelijk alleen in aandelen in de vorm van beleggingsprodukten waarbij ze gegarandeerd hun inleg terugontvangen. Dat wordt bereikt door van die inleg pakweg 70 procent vastrentend te beleggen, die dan in bijvoorbeeld tien jaar naar 100 procent van de inleg aangroeit. Met de overige 30 procent kan dan in aandelen worden belegd.

Vermogensbeheerder Peter Doesburg van de provincie zegt dat er al vanaf 2003 in dat soort produkten belegd wordt door de provincie Utrecht. Hij beheert een vermogen van bijna 650 miljoen euro. ,,Binnen de regels van de wet. Wij beleggen daarnaast nog in deposito’s en obligaties.’’ Doesburg zegt dat de beleggingen tot op heden bovengemiddeld presteren. ,,Maar dat is niet allemaal winst. Vroeger hadden we dividend van de nutsbedrijven, nu moeten we zelf voor het rendement zorgen.’’

Share Button