Triodos Bank lanceert Europees beleggingsfonds dat investeert in de snel groeiende duurzame energiesector

Triodos Bank lanceert een beleggingsfonds dat belegt in de snel opkomende markt voor duurzame energieprojecten in Nederland en Europa. Het nieuwe Triodos Renewables Europe Fund investeert rechtstreeks in windparken, zonne-installaties, biomassa installaties en kleinschalige waterkracht centrales in Europa.

Beleggers worden via het fonds betrokken bij de opwekking van groene stroom en dragen direct bij aan de vergroting van het aandeel duurzame energie bij onze energieopwekking. Het fonds draagt actief bij aan het halen van de Europese Kyoto doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het nieuwe fonds is door Milieudefensie in het kader van de HIER klimaatcampagne erkend als klimaatvriendelijk financieel product.

Triodos Bank heeft 25 jaar ervaring en is koploper op het gebied van financiering van duurzame energie. De bank vindt de tijd nu rijp voor het lanceren van een Europees themafonds gericht op deze innovatieve sector. Het fonds verwacht op de middellange termijn een effectief rendement voor de belegger van 7% per jaar. Dit gemiddelde jaarrendement is een prognose en gebaseerd op een simulatie over een periode van 10 jaar.

‘Duurzame energie heeft de toekomst’ aldus Itske Lulof, fondsmanager bij Triodos International Fund Management, de initiator van Triodos Renewables Europe Fund. ‘Als belegger ga je een stapje verder dan het kopen van groene stroom en word je mede-eigenaar van een wind- of zonnepark.’

Het fonds zoekt per land naar de beste investeringsmogelijkheden. In België, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ontwikkelt windenergie zich in hoog tempo. Investeringen in zonne-energie zullen vooral plaatsvinden in Zuid-Europa. Daar is de meeste zon, en daarom ook de meeste zonne-energie parken en de meeste kennis op dat gebied. In Duitsland verwacht het fonds vooral te gaan investeren in veelbelovende biomassa projecten. Daarnaast behoren investeringen in bijvoorbeeld Polen en Tsjechië tot de mogelijkheden.

Triodos Renewables Europe Fund is het eerste Europese beleggingsfonds dat Triodos Bank introduceert. Vanwege deze brede Europese aanpak is het fonds gevestigd in Luxemburg als onderdeel van Triodos SICAV II. Deze beleggingsinstelling, inclusief haar subfondsen, staat onder toezicht van de Luxemburgse toezichthouder, de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF). Triodos SICAV II – Triodos Renewables Europe Fund is in Nederland geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Het fonds verwacht bij de lancering een omvang van EUR 15 miljoen te bereiken en denkt binnen enkele jaren te groeien tot een fondsomvang van EUR 50 tot 100 miljoen. Het fonds zal in dit najaar ook in België en in 2007 in Spanje worden aangeboden.

Share Button