Nobelprijs voor de vrede naar Yunus, grondlegger microkrediet

Bron
Nu.nl

Nobelprijs voor de Vrede is vrijdag in Oslo toegekend aan de Bangladeshi Muhammed Yunus en de Grameen Bank in dat land. Deze persoon en deze instelling zijn grondleggers van het zogenoemde microkrediet.

Het Nobelcomité meent dat zij de prijs verdienen omdat ze economische en sociale ontwikkeling van onderaf bevorderen. "Duurzame vrede kan niet worden bereikt tenzij grote bevolkingsgroepen de weg vinden om uit de armoede te breken. Microkrediet is een zo’n manier. Ontwikkeling van onderaf dient bovendien de bevordering van democratie en de mensenrechten", aldus het comité.

Opboksen

"Microkrediet heeft bewezen een belangrijke bevrijdende factor te zijn in gemeenschappen waar vrouwen in het bijzonder moeten opboksen tegen repressieve sociale en economische omstandigheden", gaat de organisatie verder.

De prijs van 1,1 miljoen euro zal formeel gezien gelijkelijk over de twee winnaars worden verdeeld en 10 december worden uitgereikt in Oslo. De 66-jarige bankier en ondernemer Yunus begon in 1976 zijn Grameen Bank. In mei 2006 hadden 6,6 miljoen mensen een lening uitstaan bij de instelling. In alle dorpen van Bangladesh lopen projecten op Grameen-gelden.

Prijzen

Yunus grossiert in onderscheidingen door zijn ontwikkelingswerk. In totaal kreeg hij meer dan zestig prijzen waaronder dit jaar nog de Four Freedoms Award uit handen van prinses Maxima. Universiteiten in de hele wereld eren de professor met eredoctoraten. Hij verzamelde er tot nog toe 27.

Yunus zei in een eerste reactie niet te kunnen geloven dat hij de Nobelprijs heeft gewonnen. "Iedereen zei tegen me dat ik de prijs zou krijgen, maar toch was ik verbaasd. Het is fantastisch nieuws voor de mensen die ons steunen."

El Baradei

Meer dan 190 personen en organisaties waren dit jaar genomineerd voor de prijs. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar het Internationaal Atoomenergie Agentschap en IAEA-directeur Mohammed El Baradei.

Share Button