Robeco en SAM Groep vormen samen één duurzaamheidplatform

Bron
Robeco

Robeco en de Zwitserse SAM groep (Sustainable Asset Management) bundelen de krachten in het nieuwe nummer 1 platform voor duurzame beleggingen. SAM groep is een van de meest vooraanstaande vermogensbeheerders in de wereld op het gebied van duurzaam beleggen. SAM staat alom bekend voor zijn water en energiefondsen en voor het opzetten en licentie geven aan de Dow Jones Sustainibility Indexes, een gezamenlijk initiatief met Dow Jones. De strategische samenwerking tussen Robeco en SAM groep opent nieuwe mogelijkheden en belooft groei potentieel voor de gezamenlijke groep.

Twee belangrijke spelers bundelen hun krachten om op wereldschaal de stuwende kracht te worden in duurzaam beleggen; profiterend van de sterk toenemende vraag naar duurzame producten en diensten. Het beheerd vermogen van SAM groep bedraagt 3,6 miljard Zwitserse frank en het beadviseerde vermogen bedraagt 6,4 miljard Zwitserse Frank, totaal zo’n 10 miljard Zwitserse Frank. Het basis aanbod van de SAM Groep omvat institutioneel vermogensbeheer en innovatieve thema fondsen zoals water en smart energy. Het gezamenlijke aanbod zal worden afgestemd op zowel retail, als private beleggers, als wel op institutionele partijen, zoals pensioenfondsen. Beide partijen hebben ambitieuze doelstellingen en zullen in nieuwe klantensegmenten investeren, in product ontwikkeling en in nieuwe markten in het belang van hun beider klanten. Robeco neemt een 64% belang in de SAM groep. De overige 36% komt in handen van management en medewerkers van de SAM groep. Geen verdere bijzonderheden van de overeenkomst worden bekend gemaakt.

George Möller, directievoorzitter van Robeco: "We zijn ervan overtuigd dat duurzaam beleggen een dominant thema in vermogensbeheer zal worden en dat het alleen maar meer zal worden. Klimaatverandering, nieuwe vormen van technologie op het gebied van energie, de uitputting van schaarse bronnen horen vast op de internationale agenda en bieden aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. De vooraanstaande positie van SAM betekent dat de vraag op dit gebied van onze internationale klanten groeit en we zien uitgelezen mogelijkheden om een vernieuwend scala aan fondsen aan onze klanten aan te bieden. SAM Groep loopt voorop. Deze samenwerking is een erg belangrijke stap voor Robeco. Het versterkt onze vooraanstaande rol als wereldspeler en geeft ons een toppositie op het gebied van duurzaamheid. Wij gaan hierop verder bouwen, gebruik makend van onze internationale distributiekanalen."

SAM Groep wordt het "centre of excellence" voor duurzaam beleggen binnen de Robeco groep. De unieke research- en beleggings-expertise, thema en technologie bekwaamheid, gekoppeld aan ‘s-werelds grootste duurzaamheidsdatabase vormen een stevige basis onder de ontwikkeling van nieuwe producten en voor verder innovatie. Robeco draagt zijn kennis bij op gebieden als gestructureerde producten, funds of private equity funds, emerging markets en kennis op het gebied van vastrentende beleggingen. Verder brengt Robeco zijn wereldwijde verkoop en distributie platforms in, in Europa, Azië, Noord Amerika en het Midden Oosten. Al deze gebieden hebben een grote synergie en ontwikkelingsmogelijkheden samen met de aanpak van SAM groep.

Reto Ringger, CEO en grondlegger van de SAM Groep: "De groeivooruitzichten voor duurzaam beleggen zijn zeer veelbelovend en deze samenwerking opent prachtige nieuwe commerciële mogelijkheden. Het model van een onafhankelijke opererende vermogensbeheerder met de strategische steun van een aandeelhouder met een sterke AAA geclassificeerd moederbedrijf biedt nieuwe dimensies. Voor onze klanten voor de SAM Groep en voor onze medewerkers."

Het management en de aanpak van de SAM Groep blijven ongewijzigd. Het bestuur zal uit vijf personen bestaan: Dr. Albert Gnägi, ondermeer voorzitter van het bestuur van Forbo Holding en een ander onafhankelijke lid George Möller, CEO Robeco, en Sander van Eijkern, lid van de MB van Robeco, en Reto Ringger als CEO van de SAM Groep.

Share Button