Ethisch pensioensparen wordt voordelig in Vlaanderen

Bron
HLN

Het wordt binnenkort fiscaal voordeliger om op een ethische manier aan pensioensparen te doen. Dat heeft de federale regering donderdag beslist bij de bespreking van het actieplan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert (Spirit) spreekt van "een grote stap voorwaarts".

Concreet komt het erop neer dat, wie kiest om aan ethisch pensioensparen te doen (de zogenaamde derde pijler van het pensioensysteem), een groter bedrag op een fiscaal gunstige manier kan beleggen. Binnen die pijler geldt de regeling voor zowel collectieve en individuele spaarrekeningen als voor de spaarverzekering. De wettelijke regeling wordt nog deze legislatuur uitgewerkt, belooft Van Weert.

De staatssecretaris wijst erop dat ethisch beleggen in ons land sinds 1992 een gestage groei kent. De markt van maatschappelijk verantwoord investeren (MVI) groeide met 111 procent tot 4,38 miljard euro eind 2005. Die groei kan mee worden verklaard door het oprichten van enkele grote obligatiefondsen. Van Weert wil samenwerken met de banken en de organisaties Belsif en Ethibel om ethisch beleggen bekend te maken bij het grote publiek.

Share Button