Instituut voor schoner beleggen

De universiteiten van Maastricht en Rotterdam hebben een instituut opgericht dat onderzoek moet doen naar hoe duurzaam beleggen kan worden bevorderd. Het instituut dat in Maastricht en Rotterdam wordt gevestigd, gaat Het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) heten en gaat vandaag formeel van start.

Volgens de initiatiefnemers, de professoren Kees Koedijk en Rob Bauer, krijgen bedrijven die zich netjes gedragen ten opzichte van bijvoorbeeld het milieu en het eigen personeel, te weinig aandacht in beleggingsproducten. ‘Het is ons juist niet alleen te doen om onderzoek te doen maar om vooral ook manieren te vinden om duurzaam beleggen in de praktijk om te zetten. Wij werken dus ook aan nieuwe beleggingsproducten’, zegt Koedijk.

In deze nieuwe producten moeten de sterke kanten van duurzame bedrijven meer tot hun recht komen. ‘Dat hoeft zeker niet ten koste van het rendement te gaan. Duurzame bedrijven zijn niet per se minder winstgevend’, stelt de wetenschapper van de Erasmus Universiteit. Hij leidt het instituut totdat een nieuwe directeur het roer overneemt.

Het pensioenfonds ABP heeft al aangegeven de nieuwe producten van ECCE te gebruiken bij het beleggingsbeleid. Fortis financiert daarnaast een leerstoel. De Zweedse Mistra-stichting heeft een subsidie aan ECCE verstrekt waarmee de kosten voor de komende vier jaar zijn gedekt, aldus Koedijk.

Share Button