ABP en PGGM beleggen EUR 500 miljoen in innovatieve schone technologie

Bron
PGGM

ABP en PGGM hebben AlpInvest een mandaat gegeven om EUR 500 miljoen te beleggen in innovatieve schone technologie. Het is de eerste keer dat ABP en PGGM een gezamenlijke investeringsopdracht geven voor duurzame beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. De omvang van het mandaat behoort tot de grootste ooit toegekend in de internationale private equity markt.

AlpInvest – een 50/50 joint venture van ABP en PGGM – zoekt binnen het mandaat fondsen die investeren in innovatieve schone technologie in voornamelijk Europa en de Verenigde Staten. Het betreft innovaties in producten, diensten en processen met een lage milieubelasting door efficiënt grondstof- en energieverbruik.

Else Bos, CEO PGGM Investments: “Dit mandaat past uitstekend in ons duurzame beleggingsbeleid. In onze beleggingsbeslissingen betrekken wij nadrukkelijk factoren op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Investeren in innovatieve schone technologie levert naar onze overtuiging zowel een financieel als een milieurendement op. Dat sluit goed aan bij de wensen van onze deelnemers.”

Roderick Munsters, directeur ABP Vermogensbeheer: “Wij beleggen in schone technologie en duurzame energie omdat wij verwachten dat daarmee in de komende decennia mooie rendementen kunnen worden behaald. Die helpen ons om onze deelnemers op de lange termijn een goed en betaalbaar pensioen te kunnen geven. Deze beleggingen sluiten prima aan bij ons beleid om bij het beleggen ook rekening te houden met duurzaamheids criteria, zoals milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Hiermee verwachten we ook het beleggingsrisico te kunnen verlagen.”

Het mandaat is gegeven voor de jaren 2007-2009 met een mogelijke verlenging tot 2010. ABP en PGGM stellen voor die periode ieder EUR 250 miljoen beschikbaar. Deze beleggingsopdracht is een aanvulling op de beleggingen van beide pensioenfondsen in bestaande duurzame toepassingen.

Share Button