Triodos Bank brengt haar duurzaam vastgoedfonds naar de beurs

Triodos Bank en Bouwfonds Asset Management brengen drie jaar na de lancering hun succesvolle duurzame vastgoedfonds naar de beurs. Met een feestelijke slag op de gong van Euronext Amsterdam opende fondsmanager Bas Rüter de handel in Triodos Vastgoedfonds.

Triodos Vastgoedfonds is het eerste open end beleggingsfonds in Europa dat uitsluitend belegt in duurzaam gebouwde en beheerde bedrijfspanden en monumenten.

Fondsmanager Bas Rüter: ‘Het fonds is een belangrijke stimulans voor duurzaam bouwen en beheren. Het stimuleert bijvoorbeeld een zorgvuldiger gebruik van bouw- en grondstoffen en besparing van gas, water en elektriciteit. Het fonds belegt in de meest innovatieve duurzame kantoren en winkels in Nederland en in bestaande gebouwen en monumenten die vervolgens duurzaam gerenoveerd en beheerd worden. Triodos Vastgoedfonds is de tot nu toe ontbrekende schakel voor een evenwichtig opgebouwde duurzame beleggingsportefeuille. Dankzij de beursnotering is het beleggingsfonds nu beschikbaar voor alle Nederlandse beleggers. Wij denken de omvang van het fonds te kunnen verdubbelen.’

Start duurzame projectontwikkeling
De beursnotering markeert tevens de start van duurzame projectontwikkeling als nieuwe activiteit in de Triodos Groep. Hiertoe is een team rondom een ervaren projectontwikkelaar geformeerd dat actief deze markt zal ontwikkelen met vernieuwende concepten op het gebied van duurzaam bouwen.

Bas Rüter: ‘Dankzij de nieuwe combinatie van expertise op het gebied van projectontwikkeling en ons fonds als duurzame investeerder denken wij samen met huurders die écht duurzame huisvesting zoeken de markt voor duurzaam bouwen definitief open te kunnen breken.’

Triodos Vastgoedfonds is een initiatief van Triodos Bank en Bouwfonds Asset Management. Triodos Bank is pionier in duurzaam en groen bankieren en is verantwoordelijk voor de duurzame toetsing van de gebouwen en het fondsmanagement. Bouwfonds Asset Management is marktleider in het beleggen in vastgoed en is verantwoordelijk voor de aankoop en het beheer van de gebouwen.

Triodos Vastgoedfonds start de notering vandaag met een fondsvermogen van ruim EUR 26 miljoen euro en heeft ruim EUR 50 miljoen belegd in duurzame kantoren. De koers per aandeel bedraagt bij de eerste notering EUR 6,72. Er wordt op lange termijn een direct rendement van 4 tot 5% op jaarbasis verwacht en een waarde-ontwikkeling van het vastgoed van 1 tot 2% per jaar daar bovenop.

Triodos Bank en Bouwfonds Asset Management hebben speciaal voor het fonds in samenwerking met professor Duijvestein van de Technische Universiteit Delft, SenterNovem en ingenieursbureau DGMR de Triodos Toets voor Duurzaam Vastgoed ontwikkeld. Dit is een methode waarmee de duurzaamheid van panden kan worden bepaald. Triodos Vastgoedfonds beoordeelt een pand bij aankoop op aspecten verdeeld in vier categorieën; people, planet, profit en project. De methode anticipeert op actuele nationale en Europese ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen.

Panden die Triodos Vastgoedfonds in eigendom heeft zijn onder andere: een Rijksmonument, Villa Rusthoek te Baarn, Complex de Sprengmolen in Delft, D’n Daalder te Boxel, het Unicef kantoorpand te Voorburg, Gebouw Nieuwe Kanaal 9 en 9 E te Wageningen en het Eco kantoor te Bunnik.

Share Button