ABP in duurzame bosbouw

Stichting Pensioenfonds ABP investeert euro 60 mln in duurzame bosbouw. Het vehikel daarvoor is het Global Solidarity Forest Fund (GSFF), dat vooralsnog drie duurzame bosbouwprojecten ontwikkelt in Mozambique en Angola. Met zijn investering krijgt het ABP een belang van 60%.

John Renkema, senior portfoliomanager grondstoffen van het ABP, is zeer in zijn nopjes met de nieuwe belegging. ‘Het biedt de kans om onze beleggingen verder te diversificeren. Deze belegging is voor ABP een eerste stap op het gebied van beleggen in bosbouw. Bomen groeien ook als het economisch slecht gaat. Het biedt een aantrekkelijke combinatie van risico en rendement.’

Over wat het rendement dan moet of zal zijn doet Renkema geen uitspraken. ‘Wij geven geen projecties.’ Maar in het beleggingsmemorandum van GSFF staat dat een totaal rendement van 13% per jaar ‘realistisch en mogelijk’ is. Margaret Rainey van het fonds licht dat in een artikel nog verder toe: 5% per jaar na vijf jaar en 20% per jaar na achttien jaar.

Eigendom van kerkelijke instellingen

Voor Renkema speelt het rendement zeker mee, maar hij benadrukt dat het duurzame karakter ervan ook heel belangrijk is. ‘Het past in de strategie van het ABP dat wij duurzamer beleggen. Het is niet voor niets dat wij Alpinvest samen met PGGM een mandaat van euro 500 miljoen hebben gegeven om te investeren in schone technologie. Ik word van dit soort projecten erg vrolijk.’

Het duurzame bosbouwfonds wordt beheerd door het Zweedse Global Solidarity Fund International (FSFI). Deze vermogensbeheerder is eigendom van drie kerkelijke instellingen: het bisdom van Vasteras, de lutherse kerk van Zweden en de Noorse Lutheran Church Endowment. Volgens Renkema heeft de Zweedse kerk een lange traditie met het beleggen in en beheren van duurzame bosbouwprojecten. In Mozambique zullen de gespecialiseerde beheerders in samenwerking met de lokale bevolking 450.000 hectare bos verantwoord beheren. Nu nog zijn grote delen van het gebied kaal en die zullen opnieuw beplant worden. GSFI heeft zich gecommitteerd voor het investeren van $ 127 mln in duurzame bosbouw in Mozambique voor de komende tien jaar. Het fonds legt elk kwartaal verantwoording af aan het ABP over de voortgang van de projecten.

Het fonds voldoet aan maar liefst dertien duurzaamheidscriteria. Zo is 10% van de projecten in eigendom van lokale partijen en wordt de lokale bevolking intensief betrokken bij het beheer van de plantage, waardoor er vele banen en nieuwe industrieën gecreëerd worden. Daarnaast wordt het beheer van het nieuw aangelegde bos gecontroleerd door de Forest Stewardship Council (FSC), dat het hout dan zijn bekende duurzaamheidscertificaat geeft.

Share Button