Groen beleggen met garantie

Het milieu is hot, dus lanceren banken het ene na het andere duurzame beleggingsproduct. De jongste aanwinst is de Groen 2,1%Rente Vast Note IV van ABN Amro. Deelnemers beleggen vijf jaar in een ‘groene’ obligatie, waarvan de jaarlijkse opbrengst is gekoppeld aan de beursprestaties van twintig multinationals uit de FTSE4GOOD-index. Dit is een index van bedrijven die voldoen aan duurzaamheidscriteria van indexsamensteller FTSE.

De opbrengst is aan de boven- en onderkant afgetopt en bedraagt per jaar minimaal 2,1% en maximaal 6%. Na afloop krijgen beleggers in ieder geval de nominale waarde van € 1000 per certificaat terug.

Een deel van de inleg vloeit als laagrentende lening naar investeerders in milieuvriendelijke projecten, zoals windmolenparken en biologische landbouw. Hierdoor mogen deelnemers gebruikmaken van de fiscale groenregeling. Jaarlijks levert dat een belastingvoordeel van 2,5% op.

De berekening van de beleggingswinst gaat als volgt. Jaarlijks wordt voor elk aandeel uit de selectie van de FTSE4GOOD-index de beurskoers vergeleken met de startkoers van 17 december 2007. Voor elk aandeel dat op de jaarlijkse peildatum hoger staat dan de beginwaarde, wordt 6% koerswinst meegenomen. Koersdalingen worden in de rekensom begrensd op minus 25%. Het gemiddelde van deze plussen en minnen bepaalt de winstuitkering binnen de bandbreedte 2,1% en 6%.

Zo’n minimumrendement klinkt interessant. Maar net als bij elk garantieproduct staat daar een prijs tegenover. En die zit in de afgetopte winst. Over de afgelopen vijf jaar zou ABN Amro’s Groen Note jaarlijks maximaal 6% koerswinst hebben opgeleverd. Het gemiddelde beleggingsfonds rendeerde volgens berekeningen van Morning Star dubbel zo hoog: 12,5% per jaar.

De beleggingswinst en de fiscale douceurtjes leiden samen tot een nettorendement dat varieert van 4,88% tot 8,75%. Dit na aftrek van 1% emissiekosten en 1,7% jaarlijkse kosten.

Een addertje onder het gras is de afhankelijkheid van het fiscale voordeel. Zonder de groenregeling slinkt het minimale rendement naar 1,86%.

Verder heeft de deelnemer bij de start geen enkel idee waarin hij precies belegt. De selectie van fondsen uit de FTSE4GOOD-index vindt pas plaats als de inschrijvingsperiode is gesloten. Daar staat wel de belofte van een nettorendement van minimaal 4,88% tegenover. Mits het fiscale voordeel blijft bestaan.

Share Button