Hoger beleggingsrendement met duurzaam bouwen

Onderzoek Universiteit Maastricht en University of California at Berkeley toont hoger beleggingsrendement duurzame gebouwen aan.

Duurzaamheid is in de mode op dit moment, maar de financiële effecten van groene investeringen in vastgoed waren tot nu toe nog onduidelijk. Piet Eichholtz en Nils Kok van de Universiteit Maastricht en John Quigley van de University of California (Haas School of Business, Berkeley) hebben de financiële effecten van duurzame bouw in kaart gebracht. In hun artikel `Doing well by doing good? Green office buildings’ tonen zij aan dat de toepassing van duurzame materialen en groene technologie in de utiliteitsbouw meer oplevert. Door de hogere huur en een lager risico is het beleggingsrendement maar liefst 16% hoger. De besparing op energiekosten is dan nog buiten beschouwing gelaten.

De conclusies zijn gebaseerd op een analyse van de huur- en verkoopopbrengsten tussen 2004 en 2007 van 694 kantoorgebouwen in de VS met een `groen’ certificaat van de federale overheid. Deze werden vergeleken met een controlegroep van bijna 7.500 gebouwen in de directe omgeving. De huurprijzen van duurzame kantoren liggen per vierkante meter gemiddeld 2% hoger. De effectieve huuropbrengsten zijn door een hogere bezettingsgraad zelfs 6-9% hoger. Bij verkoop levert een groen kantoorgebouw 16% meer op. Het is de eerste systematische analyse van de economische effecten van duurzame bouw. De gegevens zijn verzameld in de VS, maar gaan volgens de onderzoekers ook op voor de Europese vastgoedmarkt, omdat de energieprijzen en bouwmethoden vergelijkbaar zijn. In de VS heeft de studie al tot de nodige media-aandacht geleid, met onder andere een interview van John Quigley op CNN en berichtgeving in kranten en digitale media.

De studie maakt deel uit van een groter onderzoeksproject binnen ECCE (European Centre for Corporate Engagement), het internationale onderzoeksplatform voor duurzaam ondernemen en beleggen, opgericht door Universiteit Maastricht en Erasmus Universiteit/Rotterdam School of Management. Mede-auteur Nils Kok, onderzoeker bij het departement Finance van de Universiteit Maastricht is bezig met een proefschrift over duurzaamheid van vastgoed, waar hij dit najaar op zal promoveren.

Share Button