Meer invloed pensioenfondsen op MVO-beleid bedrijven

Pensioenfondsen kunnen veel meer invloed uitoefenen op het MVO-beleid van bedrijven waarin zij beleggen. Met meer invloed zijn zij beter in staat om van ondernemingen te eisen dat ze zich voorbeeldig gedragen. ‘ Bedrijven moeten niet alleen zeggen dat ze aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) doen, maar daar ook verantwoording over afleggen.’

Dat zei staatssecretaris Heemskerk dinsdag 2 september 2008 tijdens het ‘Pensioenpanorama’ , een bijeenkomst van de Vereniging voor Bedrijfstakpensioenfondsen en de pensioenkoepels Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen en de Unie van Beroepspensioenfondsen, in Panorama Mesdag in Den Haag.

Grensoverschrijdend stemmen

Volgens Heemskerk kunnen pensioenfondsen hun invloed vergroten door onderling vaker informatie en best practices te delen en (internationale) netwerken te vormen. ‘Slechts ongeveer 15 procent van de AEX is nog in handen van Nederlandse beleggers, mede doordat institutionele beleggers internationale risicospreiding zoeken. Het gevolg daarvan is dat invloed in individuele Nederlandse ondernemingen afneemt. Grensoverschrijdend stemmen wordt nu echter makkelijker geworden dankzij een Europese richtlijn. Door het vormen van netwerken en allianties met collega-beleggers, ook over de grens, maakt eendracht meer macht. Ook zouden maatschappelijke organisaties méér samen moeten optrekken met pensioenfondsen om het topmanagement van ondernemingen bij te sturen op de aandeelhoudersvergaderingen.’

Commissie Burgmans
Om beleggers bij te staan, heeft Heemskerk in het voorjaar van 2008 de Commissie Burgmans gevraagd om een onderzoek te doen naar MVO en corporate governance. Heemskerk verwacht de resultaten dit najaar. Dit onderzoek is een van de acties die de staatssecretaris eind 2007 presenteerde bij de kabinetsvisie op MVO. Het gaat daarbij om de manier waarop aandeelhouders hun invloed op het bedrijfsbeleid kunnen vergroten.

Share Button