Doe goed en laat de fiscus meebetalen

Belasting besparen willen we allemaal. Soms is de fiscus daarbij behulpzaam. Door uw vermogen deels te beleggen in specifieke milieu-, cultuur- en ontwikkelingsprojecten betaalt u minder én hebt u het gevoel iets bij te dragenaan de wereld. Het rendement doet niet onder voor dat op een solide obligatie.

De overheid wil ons graag helpen om op het rechte pad te blijven. Met geboden en verboden en in toenemende mate met fiscale prikkels. Extra heffingen op brandstof, alcohol en sigaretten, een vliegbelasting, een lagere bijtelling voor schone leaseauto’s, het kabinet-Balkenende-Bos heeft zich op dit terrein al behoorlijk daadkrachtig getoond. En als de maatregelen enig effect op het gedrag hebben, is het einde nog niet in zicht. Om de staatsinkomsten op peil te houden zal ongewenst gedrag steeds zwaarder moeten worden belast of zal steeds nieuw gedrag tot ongewenst moeten worden bestempeld.

Ook op het terrein van sparen en beleggen, box 3, is de overheid actief. Opvallend is dat het hierbij alleen maar gaat om stimulansen, niet om strafheffingen. Een belegging in de wapen-, gok- of de tabaksindustrie wordt net zo zwaar belast als een belegging in een onderneming die het beste met de mensheid en de aarde voorheeft. In beide gevallen betaalt u 1,2% rendementsheffing. Die heffing kunt u alleen – deels – ontlopen als u belegt in door de overheid goedgekeurde projecten. De fiscus houdt u met andere woorden een worst voor, de stok ontbreekt.

Lees het volledige artikel via de link (alleen voor FD-abonnees)

Share Button