Vernieuwde Duurzaam Geld Gids voor de sterk groeiende duurzame financiële markt

De Consumentenbond, adviesbureau DHV en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) hebben een vernieuwde Duurzaam Geld Gids 2008 gepubliceerd. Deze gids maakt voor de consument inzichtelijk hoe men duurzaam kan beleggen en sparen en hoe men kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling. De gids biedt een helder overzicht van duurzame financiële producten die in Nederland beschikbaar zijn. ’De Duurzaam Geld Gids’ is met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken gerealiseerd en wordt elke twee jaar geactualiseerd.

Duurzaam en groen beleggen en sparen is nog steeds fors in opmars. Diverse banken hebben in de afgelopen jaren nieuwe duurzame beleggingsfondsen en spaarproducten gelanceerd. Onlangs rapporteerde de VBDO een groei van de omvang van duurzaam sparen en beleggen door particulieren in Nederland in 2007 van 24% ten opzichte van 2006. Ook komen er steeds meer andere duurzame of groene financiële producten op de markt zoals hypotheken en notes.

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken onderschrijft in het voorwoord van de gids het belang van duurzaam beleggen en sparen: “Duurzaamheid heeft in het algemeen volop de aandacht van de consument, de overheid en het bedrijfsleven. Bedrijven worden door duurzaam beleggen gestimuleerd om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Wanneer ze dit niet doen, worden ze immers niet geselecteerd door de duurzame beleggingsfondsen. Ik ben dan ook verheugd dat duurzaam beleggen en sparen een enorme groei doormaakt in de afgelopen jaren, zowel in omvang als in aandacht. In de visie ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2008-2011 Inspireren, innoveren, implementeren’ zet ik uiteen hoe ik MVO gangbaar wil maken in het bedrijfsleven. De financiële sector en haar producten zijn onmisbaar in deze transitie.”

Na de publicatie van de laatste editie van de Duurzaam Geld Gids in 2006 zijn er diverse ontwikkelingen geweest waar de nieuwe gids een beeld van schetst. Ook is de productencatalogus geactualiseerd zodat deze weer een actueel overzicht geeft van de beschikbare duurzame en groene financiële producten op de Nederlandse markt. De gids is daarmee een handig hulpmiddel bij het bepalen van financiële activiteiten zoals sparen, beleggen, verzekeren of het afsluiten van een hypotheek.

Share Button