Duurzame energiefondsen houden stand

Beleggingsfondsen die zich richten op duurzame energie doen het qua instroom minder goed dan vorig jaar, maar zij houden aanzienlijk beter stand dan het gros van de aandelenfondsen in deze markt.

In de eerste helft van 2008 was er sprake van een netto instroom in Europese duurzame energiefondsen van 379 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Lipper Feri. Dat is 7,1 miljard euro lager dan in dezelfde peridoe een jaar eerder. Maar volgens Lipper trokken beleggers in dezelfde perriode meer dan 75 miljard euro uit Europese aandelenfondsen terug.

Triodos Bank en ASN Bank die vanuit een strategie van duurzaamheid opereren, verklaarden onlangs bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de instroom in hun beleggingsfondsen weliswaar licht gedaald is, maar dat men het – afgezet tegen de markt – nog altijd goed doet.

Jonathan Johns, die leiding geeft aan het team duurzame energie bij Ernst & Young, zegt in de Financial Times dat er een luxe probleem bestaat, namelijk dat er wel veel beleggers en geinteresseerde fondshuizen zijn maar weinig duurzame bedrijven om in te beleggen.

Toch komen er veel nieuwe fondsen op de markt, zoals het vorige week door Fortis gelanceerde Clean Energy Fund. Vorig jaar leidde de discrepantie tussen vraag en aanbod ertoe dat de waardering van duurzame beursbedrijven met meer dan 50 procent steeg, aldus Lipper Feri.

Share Button