Triodos en ASN Bank blinken uit in sector

De kredietcrisis is niet voor alle banken kommer en kwel. De als duurzaam en verantwoord bekendstaande banken als ASN Bank, dochter van SNS Reaal, en de zelfstandige Triodos Bank zien niet alleen het aantal klanten gestaag oplopen. Ook hun beleggingsfondsen houden zich redelijk staande of dalen minder snel.

Het ASN Aandelenfonds doet het beter dan de brede markt omdat de portefeuille geen financials, olieconcerns of mijnbouwbedrijven bevat. Die passen niet bij de strenge criteria die het fonds stelt.

Peter Blom, directievoorzitter van Triodos Bank, toont zich op de website van zijn eigen bank strijdbaar: ‘Het is niet een kwestie van mazzel dat de crisis ons niet direct raakt maar het resultaat van bewust beleid. Een bank is verantwoordelijk voor de spaargelden die aan haar zijn toevertrouwd. Wij zorgen er uiteraard voor dat een spaarder zijn geld in de toekomst weer kan opnemen maar ook dat het in de tussentijd zinvol en duurzaam wordt gebruikt door kredietnemers. Dat is de kernopdracht van een bank. De waarde die een bank daaraan toevoegt is kennis van bedrijven en ondernemingsklimaat, naast financiële kennis en een goede risicobeheersing. Niets meer en niets minder.’

Lees het volledige artikel via de link (alleen voor FD-abonnees)

Share Button