Anna Pot (ABP) over waarom duurzaam beleggen

Bron
ABP

Anna Pot werkte tot februari 2008 bij Amnesty International. Zij sprak bedrijven aan op hun gedrag en probeerde de overheid te beïnvloeden om mensenrechten meer centraal te stellen in economische relaties met andere landen. ‘Ik vind het mooi dat we door te doen waar we goed in zijn kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Door onze invloed als aandeelhouder in te zetten krijgen we mensenrechten hoger op de agenda van bedrijven.’

Samen met mijn collega’s geef ik handen en voeten aan een verantwoord beleggingsbeleid. Dat houdt concreet in dat we heel goed opletten waar we uw pensioenpremie in investeren en dat we de bedrijven aanspreken op hun gedrag.

Arbeidsomstandigheden in Birma
Zo praten we met de oliemaatschappij Total. Dit bedrijf is ook actief in Birma (Myanmar). Een land dat al jaren met harde hand geregeerd wordt door een militair regime. Total is een Frans bedrijf dat gas wint en daar een pijpleiding exploiteert. Total ligt al jaren onder vuur van maatschappelijke organisaties. Het werd beschuldigd van het gebruik van dwangarbeid bij de aanleg van deze pijpleiding.
Met Total zijn wij in gesprek over de manier waarop het bedrijf werkt. En hoe het zijn invloed kan inzetten om de situatie voor de bevolking in Birma beetje bij beetje te verbeteren. Daewoo International (uit Zuid-Korea) exploiteert gasvelden in Birma. Het bedrijf is van plan een pijpleiding aan te laten leggen waarmee gas naar China wordt getransporteerd. Met Daewoo zijn wij in gesprek om ze te laten weten wat we hebben geleerd van Total.
Als je namens een van de grootste pensioenfondsen van de wereld optreedt, heb je meer kans dat bedrijven naar je luisteren. Leveren onze inspanningen niks op? Dan verkopen wij onze
belangen.

Niet alleen de opbrengst is belangrijk
Wij willen bij de beoordeling of we wel of niet in een onderneming beleggen eigenlijk een stapje verder gaan. Niet alleen de op- brengst is belangrijk. Onze beleggingen kunnen ook bijdragen aan een beter klimaat. Direct door te beleggen in duurzame bosbouw of schone energie. Maar ook indirect. Door bijvoorbeeld onze invloed te gebruiken om gedrag van bedrijven te veranderen.

Merck & Co
Het Amerikaanse bedrijf Merck & Co verdiende goed geld aan Zocor. Een medicijn voor mensen met een te hoog cholesterol. Maar het patent voor Zocor verliep in 2006. En als een patent verloopt, kunnen concurrenten soortgelijke medicijnen veel goedkoper op de markt brengen. Merck had daarom Vytorin ontwikkeld. Dit medicijn was nog veel beter dan Zocor, vertelde Merck op basis van wetenschappelijk onderzoek. Maar de uitkomsten van dat onderzoek waren eigenlijk helemaal niet zo positief. Merck werd gedwongen die resultaten te presenteren. Patiënten en beleggers waren geschokt toen ze hoorden dat Vytorin helemaal niet zo goed werkte als ze dachten. Zowel de officier van justitie in New York als het Amerikaanse Congres startten onderzoeken. En de koers van het aandeel Merck daalde. De hele onderneming werd meer dan 20 miljard dollar minder waard.

ABP is met veel minder dan één procent een kleine aandeelhouder. Maar we besloten in deze zaak op te treden. Niet alleen omdat er sprake is van financiële schade. Maar ook van een misstand in de gezondheidszorg. Een Amerikaanse rechtbank benoemde ABP tot vertegenwoordiger van de aandeelhouders. Met de hulp van Amerikaanse advocaten zijn wij nu bezig de schade voor alle aandeelhouders vergoed te krijgen. En het ook voor elkaar te krijgen dat Merck en andere grote geneesmiddelenfabrikanten voortaan eerlijker zijn over wetenschappelijk onderzoek. Ook als de uitkomsten tegenvallen.

Een leefbare wereld
Door het langetermijnperspectief, de risicobenadering en de omvang van de markt bevindt ABP zich in een uitstekende positie om te investeren in duurzaamheid. Zoals investeren in de verlaging van de CO’2-uitstoot om de klimaatverandering tegen te gaan. Investeren om bossen te beschermen en armoede te verminderen.

– Samen met pensioenfonds Zorg & Welzijn heeft ABP bijvoorbeeld € 100 miljoen geïnvesteerd in een duurzaam infrastructuurfonds dat vooral in Noord-Europa gaat investeren in windenergie en biomassaprojecten.
– ABP heeft € 90 miljoen geïnvesteerd in microkredieten. Het geld van ABP zal via deze belegging terechtkomen bij honderdduizenden kleine ondernemers in Latijns-Amerika, Azië, Oost- Europa en Afrika. ABP ging in 2005 van start met microkredietbeleggingen.
Nu is het de grootste particuliere microkredietbelegger in Europa.
Aandacht voor duurzaamheid biedt kansen
Onze eerste verantwoordelijkheid is het zorgen voor goede rendementen. Zodat ABP u een aantrekkelijk maar ook een betaalbaar pensioen kan bieden. Nu, maar ook over 20 jaar. Verantwoord beleggen staat dus centraal in ons denken en doen. Daarnaast telt echter het standpunt dat maatschappelijke vraagstukken, milieu en goed ondernemingsbestuur (ofwel: Environmental, Social and Corporate Governance) kunnen bijdragen aan de financiële prestaties van onze beleggingen en de risico’s kunnen verlagen. Eigenlijk heel vanzelfsprekend.’

(Uit ABP Magazine, oktober 2008)

Share Button