Obama-beleggen biedt ook in Nederland mogelijkheden

De verkiezing van Barack Obama tot president van de VS biedt beleggers nieuwe kansen. Hij gaat de komende tien jaar maar liefst $ 150 miljard in zonne-energie en infrastructuur investeren. Daarvan zullen bedrijven gaan profiteren. De vraag is nu welke van die bedrijven het meest interessant zijn voor de belegger.

Groene revolutie

De verkiezing van Barack Obama, die deze maand aantreedt, heeft in de hele wereld enthousiasme ontketend. De eerste zwarte president van de VS vindt het tijd voor verandering, ‘Time for a change’. Hij gaat op grote schaal investeren in alternatieve ^energiebronnen, zoals zonne-energie en ^wind^energie. Analisten op Wall Steet hebben het al over `de groene revolutie’ van Obama. Er komt onder meer een gunstig belastingregime voor bedrijven in deze sector.

Kansrijke bedrijven*

Als we het over zonne-energie hebben, is het Amerikaanse First Solar een bedrijf om in de gaten te houden. Het maakt ^zonnecellen, is het grootste in zijn soort in de VS en groeit razend snel. Verder kan worden gedacht aan een belegging in de eveneens beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven SunPower, J A Solar, LDK Solar, Evergreen Solar of Trina Solar. Maar ook in Europa kunnen bedrijven, zoals het Duitse SolarWorld, `meeliften’ op de extra aandacht voor zonne-energie dankzij Obama. In Duitsland bloeit de zonne-energiesector als nooit tevoren. Het Spaanse Solaria Energia is eveneens een kansrijke speler in de enorme groeimarkt van de zonne-energie.

Zonne-energiecertificaat*

Een andere beleggingsmogelijkheid is het zonne-energiecertificaat van ABN Amro. Dit certificaat omvat tien bedrijven die actief zijn in zonne-energie. Eind vorig jaar noteerde het certificaat nog boven de € 16,-, nu rond de € 4,-. Terwijl de omzet- en winstcijfers van deze bedrijven stijgen! Ook het Ohra New Energy fonds, dat onder meer de Deense windmolenproducent Vestas en het Duitse zonnecellenbedrijf Q-cells in portefeuille heeft, is een interessante mogelijkheid. Voorts is er onder andere de tracker Ishares Global Clean Energy, die de koersontwikkeling volgt van bedrijven als het Amerikaanse Covanta, dat energie uit afval opwekt, First Solar en het Spaanse Iberdrola Renovables, dat duurzame energiecentrales ontwikkelt.

Infrastructuur*

Obama heeft niet alleen aangekondigd heel veel geld in alternatieve energie te zullen steken, maar ook in infrastructuur, zoals wegen, bruggen en sluizen. Dit om de Amerikaanse economie, die flink in het slop is geraakt, te stimuleren. Amerikaanse bedrijven als Caterpillar en Terex, die onder meer zware trucks, bouwkranen en andere bouwvoertuigen fabriceren, zijn met het oog daarop kansrijke beleggingen. Ook het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis zou kunnen profiteren van de impulsen die Obama de Amerikaanse economie geeft. Dit bedrijf ontplooit veel milieuactiviteiten in de VS.

Wind in de zeilen
Ook onder eerdere Amerikaanse presidenten kreeg een bepaalde sector van het bedrijfsleven vaak belangrijke impulsen, door de visie van de betreffende president. Zo kreeg onder president Clinton de informatiesector een belangrijke boost. En tijdens het be^wind van president Bush werd de oliesector sterker en sterker. Dat was niet erg verrassend omdat de familie Bush grote belangen in deze sector heeft. Nu lijkt vooral de alternatieve energiesector de wind in de zeilen te krijgen.

Wijs & van Oostveen Vermogensbeheer

Share Button