Duurzame beleggers vragen criteria

In november vorig jaar rommelde het even rond de aandeelhoudersactie van Humo, dat een lans wou breken voor duurzaam beleggen. Alleen bleek het fonds niet zo duurzaam als gedacht.

De financiële crisis bewijst dat het niet al goud is wat blinkt. Groene en sociale financiële beleggingen met een langetermijnvisie vormen de piste naar de toekomst, zegt de maatschappij- en milieubewuste bank Triodos, die naar eigen zeggen gespaard bleef van de kredietcrisis. Alleen bevinden er zich nog teveel hindernissen op die piste. Zo is het voor de consument –bij gebrek aan éénduidige criteria en controlemechanismen– een raadsel of als duurzaam aangeboden fondsen wel beantwoorden aan de eigen duurzaamheidsbeginselen. Wat duurzaam is voor de een, is dat niet noodzakelijk voor de ander: iemand kan in een klimaatfonds stappen en toch in kernenergie investeren.

In november vorig jaar rommelde het even rond de aandeelhoudersactie van Humo, dat een lans wou breken voor duurzaam beleggen. Het weekblad bood de lezer voor vijftien euro aandelen van het water- en klimaatfonds van Delta Lloyd. Het was een mooie stunt maar ook één die de wenkbrauwen deed fronsen. Het bewuste fonds belegt immers ook in bedrijven zoals de omstreden agrochemiereus Monsanto en Danaher Corporation, betrokken in de productie van wapenonderdelen. Netwerk Vlaanderen vindt dat banken dit soort ondernemingen bij regelgeving uit hun zogenaamde groene fondsen moeten weren.

Lees het volledige artikel via de link.

Share Button