APG en TIAA-CREF treden toe tot DWM USD 82 miljoen Microfinance Equity Fund I

Developing World Markets kondigt de introductie in Luxemburg aan van het DWM Microfinance Equity Fund I (“Fonds”). Het Fonds, ter waarde van USD 82 miljoen, richt zich op armoedebestrijding door te beleggen in microfinancieringsinstellingen (MFIs) over de hele wereld die geld lenen aan weinig draagkrachtige personen en families.

Door dit Fonds komt het totale vermogen dat DWM Asset Management LLC, de manager van het Fonds, beheert voor private equity-investeringen in microkrediet op USD 200 miljoen. Het is de grootste portefeuille in haar soort. “Door langetermijnbeleggingen in MFIs met een groeiende financieringsbehoefte zal het Fonds deze MFIs in staat stellen snel te groeien en daarmee meer arme mensen in ontwikkelingslanden te helpen; daarnaast biedt het Fonds institutionele beleggers aantrekkelijke financiële rendementen”, aldus Peter Johnson, een van de partners van Developing World Markets.

De participanten in het nieuwe Fonds zijn onder meer APG (APG Algemene Pensioen Groep N.V.), een van de grootste beheerders van pensioenvermogen in Europa, en TIAA-CREF (Teachers Insurance and Annuity Association of America), een van de grootste pensioenfondsen in de Verenigde Staten. Elk van deze participanten heeft USD 40 miljoen ingelegd in het Fonds.

“Bij APG staat professioneel beheer van pensioenvermogen voorop. Dit betekent dat wij ons richten op de lange termijn, beleggingen spreiden en voortdurend zoeken naar nieuwe renderende mogelijkheden”, zegt Jan van Roekel, senior portfoliomanager bij APG Investments. “Microfinanciering stelt ons in staat bij te dragen aan het verwezenlijken van deze doelstelling en laat zien dat professioneel vermogensbeheer en duurzaam beleggen elkaar niet uitsluiten.”

“Onze klanten hebben hun belangstelling geuit voor pro-actief maatschappelijk verantwoord beleggen. Wij luisteren naar hen en zijn van mening dat een belegging in het Fonds een belangrijke stap in deze richting is", zegt Scott Budde, Managing Director en hoofd van de Social and Community Investment
Department binnen TIAA-CREF. De USD 40 miljoen die TIAA heeft ingelegd in het Fonds maakt deel uit van een vierjarig wereldwijd microfinancieringsprogramma ter waarde van USD 100 miljoen.

Andere investeerders zijn Developing World Markets (via DWM Funds S. à R. L, de General Partner van de beleggingsmaatschappij die het Fonds heeft opgericht), en SNS REAAL Invest N.V., een dochter van SNS Asset Management N.V., die optreedt als de Adviseur voor de Investment Manager. Beiden hebben toegezegd minimaal USD 1.000.000 te investeren in het Fonds.

“Het succes van de fondsenwerving op een moment dat de mondiale economie in zwaar weer verkeert, laat zien dat internationale investeerders vertrouwen hebben in microfinanciering als een stabiele vermogenscategorie en dat institutionele beleggers blijven zoeken naar goede investeringsmogelijkheden die bijdragen aan maatschappelijke ontwikkeling,” aldus Theo Brouwers, directeur van SNS Asset Management.

Share Button