12 toonaangevende duurzame banken sluiten pact in Zeist

Twaalf internationale toonaangevende en succesvolle duurzame banken richten deze week in Zeist de Global Alliance for Banking on Values op. Verenigd in de Global Alliance willen de banken een bijdrage leveren aan de noodzakelijke verandering van het financieel economische systeem. Zij willen hun jarenlange ervaring met verantwoord en duurzaam bankieren delen met anderen. Op die manier willen zij actief bijdragen aan de nu zo noodzakelijke vernieuwing van de financiële sector.

De oprichting van de Global Alliance vond plaats op het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden en Achim Steiner, directeur-generaal van het VN-milieuprogramma (UNEP) en onder-secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Dat het bankmodel van deze duurzame banken werkt, blijkt uit het feit dat ze allen, zonder uitzondering, een solide groei tonen. Ondanks de financiële crisis. Zij stellen dat nu de tijd rijp is om dit model van duurzame ontwikkeling onder de aandacht te brengen van een breed internationaal publiek. De Global Alliance is daar een uitstekend platform voor.

De twaalf hebben elkaar gevonden omdat zij winst niet zien als het ultieme doel, maar als middel om tot een menswaardige samenleving en een leefbare planeet te komen. Als opinieleiders binnen de bankenwereld willen zij het debat aangaan met regeringsleiders wereldwijd om te komen tot een acceptabel alternatief voor het huidige systeem. Zo willen zij het pad effenen voor andere banken die hun model willen overnemen.

Prinses Máxima, voormalig bankier en voormalig lid van de Adviesgroep Inclusive Financial Sectors van de Verenigde Naties (VN), sprak de aanwezige politici, academici en topbestuurders uit het internationale en Nederlandse bankwezen toe over het belang van een toegankelijke, transparante en duurzame financiële sector.

Achim Steiner legde de verbinding tussen de klimaat-, voedsel- en de kredietcrisis. Hij wees de toehoorders op de unieke kans die er nu is om het financiële systeem zo in te richten dat rekening wordt gehouden met de effecten op het klimaat. Volgens beiden is de oprichting van de Global Alliance meer nodig dan ooit.

De twaalf betrokken banken zijn: Shore Bank (VS), BRAC Bank (Bangladesh), GLS Bank (Duitsland), K-REP Bank (Kenia), Merkur Bank (Denemarken), Mibanco (Peru), Banca Popolare Etica (Italië), Banex (Nicaragua), ABS (Zwitserland), NewResource Bank (VS), Xac-Bank (Mongolië) en Triodos Bank (Nederland).

Share Button