De belegger is platzak: Faillissement van duurzaam beleggen

Als ik een woord gebruik, dan betekent dat woord precies wat ik wil dat het betekent, niets meer en niets minder." Deze uitspraak van Humpty Dumpty – een van de vele karakters uit Lewis Carroll’s Through the Looking Glass – lijkt direct van toepassing op het begrip ‘duurzaam beleggen’. Iedereen geeft zijn eigen betekenis aan dit begrip.

Naast een dialoog der doven resulteert deze eigenzinnigheid in misplaatste verwachtingen en, recentelijk, de sluiting van hele duurzame researchafdelingen bij enkele grootbanken. Kort na elkaar trokken Deutsche Bank, Citigroup en Merrill Lynch de stekker uit hun sociale, governance en milieuresearch. Voor de banken was duurzaam beleggen een korte termijn last geworden die niet wordt gecompenseerd door (lange termijn) lusten. Anderen, zoals UBS, ING of Aegon houden nog vast aan hun (bescheiden) duurzame profilering.

Lees het volledige artikel via de link.

Share Button