Pionier Eenhoorn Financieel Advies groeit 20%

Bedrijven in de financiële markt voor wie transparantie en duurzaamheid al jaren vanzelfsprekend zijn, hebben niet of nauwelijks last van de bancaire en economische malaise. Zo heeft Eenhoorn Financieel Advies, Nederlands oudste duurzame financieel adviseur, in 2008 een groei van 20% doorgemaakt.

Werken met uurtarief

Kees Zewald, vennoot van Eenhoorn Financieel Advies: “Wij horen onze collega’s moord en brand roepen over het afschaffen van het provisiemodel. Het zou onmogelijk zijn en bedrijven ten gronde richten. Maar de klant van 2009 eist transparantie. Als je die niet wilt bieden of niet kunt bieden, ben je weinig toekomstbestendig. Omdat wij op uurtarief werken, hoeven we niet zoveel mogelijk producten te slijten. Wij kunnen vergelijken wat het best past bij een klant met als gevolg dat we klanten ook soms adviseren om een bepaald (verzekering)product niet te nemen, omdat ze het of niet nodig hebben of beter zelf kunnen gaan sparen of beleggen zonder alle bijkomende kosten. Dit kan omdat wij de financiële positie van een klant grondig analyseren”. Vooral financiële planning en pensioenadvies groeiden sterk.

Pensioenadvies en hypotheken

Door de financiële crisis verkeren veel mensen in onzekerheid over de hoogte van hun pensioen. De vragen hierover nemen toe en het doorrekenen van de gevolgen kan duidelijkheid scheppen. Ook pensioenadvies wordt steeds meer op basis van uurtarief uitgevoerd en dus volledig provisievrij. Tenzij het fiscaal slimmer is om dat anders te doen, maar dat gebeurt dan in overleg met de klant. Zo verzorgt Eenhoorn de pensioenen voor de medewerkers van een internationale natuurbeschermingsorganisatie. Naast particulieren behoren ook MKB-ondernemers tot de snel groeiende klantenkring.

Een groot deel van de huidige financiële ellende is begonnen met de onverantwoorde verstrekking van hypotheken in Amerika. In Nederland zien we dat minder, maar vaak zit de pijn hier in de aan hypotheken gekoppelde beleggingen en/of verzekeringen die veelal niet het rendement opleveren dat voorgespiegeld is of vaak niet nodig blijken bij nadere analyse. “Dit is dan ook de reden geweest dat hypotheekadvies al enkele jaren op uuradviesbasis verzorgd wordt en door het terugboeken van de afsluitprovisie naar de klant is het voor de klant soms veel voordeliger", schetst Zewald. "Het kan echt ook al roepen de meeste aanbieders dat de markt er nog niet aan toe is”.

Financiële Planning en Financial Life Planning

In deze onzekere tijden hebben veel mensen extra behoefte aan inzicht in hun financiele situatie. Wordt het werken tot je 80e, of zit die wereldreis er financieel gezien toch nog in? Wat zijn de gevolgen van ontslag? Klanten zijn vaak zichtbaar opgelucht wanneer ze door middel van financiële planning hun situatie zelf kunnen overzien.

Eenhoorn Financieel Advies kon in 2008 het aantal verzoeken voor een financiële planning maar nauwelijks aan. Het kantoor zoekt dan ook extra menskracht. Sinds kort biedt Eenhoorn ook Financial Life Planning aan. Het verschil tussen beide methodes van planning is in naam niet groot maar in de praktijk wel. Bij financiële planning wordt de huidige financiële situatie van een klant geordend en doorgerekend naar de toekomst. Bij Financial Life Planning gaat het een stapje verder: “Wat wil ik het liefste in mijn leven doen of bereiken? Waar word ik echt gelukkig van? En dat zonder financiële of andere blokkades” aldus Pieter Landkroon, net als Zewald vennoot in Eenhoorn en een van de eerste Registered Life Planners van Nederland.

Share Button