Aanbieding handtekeningen aan Bedrijfstakpensioenfondsen

Opgeluisterd door gezang van de Raging Grannies gaat de Campagne tegen Wapenhandel op 11 mei de Algemene Ledenvergadering van Bedrijfstakpensioenfondsen oproepen tot blijvende aandacht voor ethisch beleggen. Met de actie ‘Pensioen met goed fatsoen’ roepen we de pensioenfondsen op om niet te investeren in kernwapens, clustermunitie en landmijnen, en in bedrijven die meer dan 5% omzet halen uit wapenproductie.

De Campagne tegen Wapenhandel heeft uitgezocht in welke defensiebedrijven en wapensystemen ons pensioengeld wordt belegd, en naar welke landen deze wapens worden geëxporteerd. Nederlands pensioengeld zit onder meer in de productie van Hellfire raketten, nieuwe Franse en Britse kernwapens en hypermoderne bommenwerpers. Ook bij de meest recente update van het onderzoek in april 2009 was dit nog het geval. Op dit moment zijn veel pensioenfondsen bezig een ethisch beleggingsbeleid te ontwikkelen. Het is belangrijk dat beleggingen in de wapenindustrie hierin worden meegenomen.

“Juist nu veel aandacht uitgaat naar de financiële crisis mag ethisch beleggen niet van de agenda verdwijnen” zegt Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel. “Wie wil er op z’n oude dag nou profiteren van winsten uit de wapenindustrie?”

Op 11 mei 2009 vindt de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging voor Bedrijfstakpensioenfondsen plaats met als thema ‘Verantwoord Vertrouwen’. Deze vergadering richt zich –begrijpelijkerwijs- op het herstellen van het vertrouwen in het financieel beleid van de fondsen. Maar dat mag geen reden zijn om verantwoord beleggen van de agenda te schrappen! We gaan op 11 mei protestkaarten en protestmails aan de voorzitter van de Bedrijfstakpensioenfondsen overhandigen. Dit doen we op een ludieke wijze, en onder muzikale begeleiding van de Raging Grannies!

Share Button