Niet gespaard

Banken met een duurzaam imago zoals ASN en Triodos hebben de tijdgeest mee, na alle schandalen bij de grote financiële instellingen en door een toenemende aandacht voor het milieu. Eerder dit jaar publiceerde Triodos al een fraaie groei van de toevertrouwde middelen: plus 29%. Gisteren maakte het ongeveer twee keer zo grote ASN bekend daar nauwelijks voor onder te doen: plus 28%.

Is er nog ruimte voor groei? ASN vindt zelf van wel. Met een pot toevertrouwde middelen van euro 6,3 mrd is de bank nog altijd een kleine speler op de totale Nederlandse spaarmarkt van euro 289 mrd.

Toch zijn er donkere wolken aan de horizon: de nieuwe eisen van toezichthouders. Elke opgehaalde euro moet aan de andere kant van de balans in de vorm van krediet of belegging weer worden uitgezet. Daar kleven risico’s aan en daarom moeten banken op last van hun toezichthouder een buffer aanhouden.

Lees het volledige artikel via de link.

Share Button