10 % groei voor Triodos beleggingsfondsen in 2010

Het totaal aan vermogen onder beheer van de Triodos beleggingsfondsen is in 2010 met 10% gegroeid tot EUR 1,8 miljard. In 2009 was nog sprake van een groei van 30%. De beperking van het fiscale voordeel voor groen, cultureel en sociaal- ethisch beleggen is de belangrijkste oorzaak voor deze lagere groei.

Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid. De directie over de beleggingsfondsen wordt gevoerd door Triodos Investment Management, een 100% dochter van Triodos Bank NV.
Op 30 september werd bekend dat het nieuwe kabinet het fiscaal voordeel voor maatschappelijk beleggen halveert. Eind 2010 veranderden de fiscale regelingen voor groen, sociaal-ethisch en cultureel beleggen. De heffingskorting van 1,3%, wordt afgebouwd naar 1% in 2011, 0,7% in 2012, 0,4% in 2013 en 0% in 2014. De vrijstelling van de vermogensrendementsheffing van 1,2% voor beleggers in deze fondsen blijft wel bestaan.
In 2010 zijn de drie Triodos Meerwaardefondsen ondergebracht in Triodos SICAV I, een bestaand Luxemburgs beleggingsfonds van waaruit Triodos Bank nu al haar Europese klanten die op de beurs duurzaam willen beleggen gecentraliseerd en efficiënt bedient.

Share Button