FairClimateFund krijgt lening van 4,3 miljoen van ING

Vandaag tekenen het FairClimateFund (FCF) en ING Commercial Banking een overeenkomst voor een lening van 4,3 miljoen euro. Het geleende bedrag maakt deel uit van 10 miljoen euro aan fondsgeld dat door FCF wordt gebruikt om ‘pro-poor pro-climate’ projecten in ontwikkelingslanden op te zetten.

Momenteel financiert FCF de bouw van 18.000 biogasinstallaties in India en laat zo’n 40.000 duizend families in Zuid Afrika overschakelen op klimaatvriendelijke kookmethodes. Door de lening van de ING kan FCF daar binnenkort één of meer nieuwe projecten aan toevoegen. De projecten verminderen niet alleen de CO2 uitstoot wereldwijd maar leveren tevens een extra inkomen op voor de families.

FCF heeft als doel de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen door te investeren in duurzame energieprojecten waarbij arme families van extra inkomsten worden voorzien. De Fair component van het fonds is gebaseerd op de Fair Trade principes van de Fair Label Organization. Momenteel zijn er gesprekken gaande om betere richtlijnen vast te stellen wat betreft een eerlijke prijs voor klimaat-projecten. De projecten van FCF genereren CO2-credits die in Nederland verkocht worden aan particulieren of bedrijven die (deels) klimaatneutraal willen worden. FCF investeert alleen in Gold Standard VER en CER-projecten.

De afdeling Commercial Banking Emissions Products van ING heeft de lening verstrekt aan FCF. Deze afdeling werd in 2006 opgericht om aan de groeiende vraag naar gespecialiseerde financieringen van CO2 compensatie projecten te voldoen.

Share Button