Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat

Ondanks het moeilijke klimaat voor beleggen is het volume van de door Triodos Investment Management beheerde beleggingsfondsen in het eerste halfjaar van 2011 met slechts 3% afgenomen. Vooral de beperking van het fiscale voordeel voor groen, sociaal-ethisch en cultureel beleggen heeft geleid tot deze afname. In het eerste halfjaar van 2010 was er sprake van een groei van 6%. Het totale vermogen onder beheer van Triodos Investment Management bedroeg ultimo 30 juni 2011 EUR 1,7 miljard. De investeringsmogelijkheden in duurzame sectoren zijn onverminderd goed.

Eind 2010 veranderden de Nederlandse fiscale regelingen voor groen, sociaal-ethisch en cultureel beleggen. De beperking van het fiscale voordeel heeft er toe geleid dat in het eerste halfjaar van 2011 met name fiscaal gedreven beleggers uit Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds zijn gestapt. Het fondsvermogen van deze fondsen daalde met respectievelijk 13,7% en 23,8%. Triodos Fair Share Fund en Triodos Microfinance Fund boekten een duidelijke groei van het fondsvermogen met respectievelijk 11,7% en 12,4%.

Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid. De directie over de beleggingsfondsen wordt gevoerd door Triodos Investment Management, een 100% dochter van Triodos Bank NV.

Share Button