Openheid van banken onder de maat

De meeste Nederlandse banken houden een groot deel van hun investeringen geheim. Consumenten kunnen onvoldoende achterhalen in welke bedrijven of overheden hun bank investeert. Dat is de conclusie van het praktijkonderzoek ‘Transparantie’ van de Eerlijke Bankwijzer, dat vandaag verschijnt.

“ Investeert een bank bijvoorbeeld in bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling? Of bij slechte arbeidsomstandigheden? Of omstreden wapenleveranties? Consumenten hebben recht om dit te weten, maar kunnen dit niet achterhalen”, zegt Peter Ras, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer.

Steekproef Consumentenbond
Veel bankmedewerkers weten zich geen raad met vragen van klanten over het maatschappelijke beleid van de bank. Zij weten het antwoord niet. En kunnen ook niet zeggen waar de informatie wel te vinden is. Dat blijkt uit een aanvullende steekproef die de Consumentenbond verrichtte op verzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

De Eerlijke Bankwijzer onderzocht hoe transparant banken en hun vermogensbeheerders zijn over hun investeringen in bedrijven en overheden. Van de elf onderzochte bankgroepen krijgen er acht een onvoldoende voor openheid in één of beide categorieën. De enige drie bankgroepen die bovengemiddeld scoorden waren ASN Bank en Triodos (twee keer “goed”), en AEGON (twee keer “matig”).

ABN AMRO en NIBC geven de minste openheid over hun bankinvesteringen en de investeringen van hun vermogensbeheerders. SNS Reaal volgt daarop, en is nog altijd onvoldoende transparant in beide categorieën. Delta Lloyd, ING, Rabobank Groep en Van Lanschot zijn niet of weinig open over bankinvesteringen, en matig transparant over de investeringen van hun vermogensbeheerders.

Share Button