Groene reisverzekering, eerste duurzame reisverzekering van Nederland

De groene reisverzekering is een doorlopende reisverzekering voor particulieren en werd onlangs geïntroduceerd. Het is de eerste duurzame reisverzekering van Nederland! De groene reisverzekering is beter voor het milieu, de portemonnee en levert ook nog eens duurzame werkgelegenheid op. Groen, duurzaam en voordelig.

Duurzaam toerisme wordt binnen de reisbranche steeds belangrijker. De reisbrancheorganisatie ANVR, waarbij zo’n 200 touroperators en ruim 1500 reisbureaus zijn aangesloten, zette met haar leden al diverse stappen op het gebied van duurzaam toerisme terwijl er ook steeds meer mogelijkheden komen om CO2 neutraal te reizen. In de reiswereld spelen organisaties zoals Greenseat en Trees for Travel met CO2 compensatie producten in op deze ontwikkelingen.

Duurzame reisorganisaties.
Reisorganisatie zoals Djoser, Sawadee, Koning Aap, Shoestring en Baobab organiseren al jaren rondreizen voor groepen en individuen. Hierbij stimuleert men vooral kleinschalig toerisme en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met mens, dier en milieu. Genoemde reisorganisaties betrekken de lokale bevolking bij hun reizen, ondersteunen natuurbeschermings- en werkgelegenheidsprojecten en hebben veelal vrijwilligersprojecten aan hun reizen gekoppeld.

Groene financiële producten.
In de financiële wereld zijn er nog maar weinig groene financiële producten. Bekend is de groene autolening van ING en de groene autoverzekering van Delta Lloyd waarbij er jaarlijks bomen worden aangeplant ter compensatie van de CO2 uitstoot. Verder zijn er in Nederland diverse pensioenproducten, waarbij de verzekeringnemer kan kiezen voor duurzame beleggingsfondsen en zijn de ASN en Triodos bank gespecialiseerd in maatschappelijk verantwoord sparen en beleggen.

De bewuste consument
Volgens onderzoek laat zo’n 30% van de Nederlandse bevolking zich bij haar aankoopbeslissingen mede leiden door duurzaamheid. In het dagelijks leven vertaalt dat zich in de aankoop van bijvoorbeeld biologische producten en de afname van groene stroom. Deze groep bewuste consumenten heeft een voorkeur voor "maatschappelijk verantwoorde producten en diensten".

De Groene reisverzekering
De groene reisverzekering is op 21 november 2011 geïntroduceerd en is een doorlopende reisverzekering voor particulieren. Het is een initiatief van A- Vakanties in samenwerking met Europeesche Verzekeringen en Intrasurance. De polis heeft de volgende groene kenmerken.
-Milieucompensatie door jaarlijkse aanplant van 3 bomen of struiken. Hierbij wordt samengewerkt met de Stichting Trees For Travel.
-Bij vervangend vervoer wordt er, indien mogelijk, een auto met energielabel A of B ingezet.
-Het afsluiten van de polis en het doorgeven van mutaties en schades gaat geheel online. Om die reden is de groene reisverzekering 10% goedkoper dan een vergelijkbare doorlopende reisverzekering.
De groene reisverzekering is beter voor het milieu en zorgt voor duurzame werkgelegenheid in ontwikkelingslanden.

Share Button