Slechts helft verzekeraars heeft duurzaam beleggingsbeleid

Slechts de helft van de Nederlandse verzekeraars heeft een duurzaam beleggingsbeleid en werkt aan verduurzaming van hun beleggingen. De andere helft daarentegen lijkt daar niets aan te doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

De VBDO onderzocht dit jaar voor de derde keer het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen die in Nederland actief zijn. De onderzoekers namen in totaal dertig bedrijven onder de loep.

Vorderingen

Ruim de helft van de onderzochte verzekeraars in Nederland neemt concrete stappen richting duurzaam beleggen. Vrijwel allemaal scoren ze op dat terrein bovendien beter dan vorig jaar. Slechts één van de zestien duurzaam beleggende verzekeraars maakte geen vorderingen in de implementatie van het duurzame beleggingsbeleid. Verder wordt duurzaamheid steeds vaker toegepast in verschillende beleggingscategorieën.

De best scorende verzekeraars zijn successievelijk REAAL Verzekeringen, Zwitserleven en ASR Nederland. Achmea krijgt een speciale vermelding in het VBDO-rapport omdat het van de tiende plaats een sprong heeft gemaakt naar de vijfde positie in de ranglijst. Opmerkelijk is bovendien dat grotere maatschappijen aanmerkelijk beter scoren op duurzaamheid van hun beleggingen dan de kleine verzekeraars.

Geen loftrompet

Er wordt vooruitgang geboekt, vindt VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. Toch wil hij nog geen loftrompet steken over de sector: “Bij de helft van de onderzochte maatschappijen zien we nog helemaal geen aandacht voor duurzaam beleggen. Zet dat eens af tegen de 90 procent van de pensioenfondsen die een duurzaam beleggingsbeleid hebben. Ernstiger is nog dat deze groep al drie jaar geen enkele vooruitgang laat zie. Dat is anno 2011 echt niet meer te verkopen. Daarbij is het merkwaardig dat internationaal beleid blijkbaar niet in ons land hoeft te worden toegepast.”

Ook met de transparantie over duurzaam vermogensbeheer is het nog niet best bij de verzekeraars, vindt Van der Helm: “Dat kan veel beter. Transparantie is bovendien een randvoorwaarde voor duurzaam beleggen. Gelukkig zijn er een aantal verzekeraars die het ook in dit opzicht goed doen, en goed voorbeeld doet goed volgen.”

De VBDO deed het onderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau Profundo. Duurzaamheidsconsultant Sustainalytics leverde een achtergrondhoofdstuk.

Share Button