Groen Links: Geef mensen de keus voor een groen pensioen

GroenLinks wil dat mensen meer zeggenschap krijgen over op welke wijze pensioenfondsen hun geld beleggen. Pensioenfondsen moeten hun deelnemers verschillende soorten beleggingsmixen gaan aanbieden. GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil zo mensen de keuze geven groener te beleggen met hun pensioengeld.

De fondsen beleggen nu pas 0,5% van hun geld in duurzame energie, terwijl deelnemers veel meer pensioengeld willen steken in deze fondsen.

Sap: “We moeten op alle vlakken kiezen voor een groene toekomst. Bij normale beleggingsfondsen hebben deelnemers de keuze of zij willen beleggen in groene, duurzame, of juist risicovolle producten. Dat moet bij de grootste beleggingspot die je beheert ook kunnen.”
Mensen willen duurzaam en groen beleggen
GroenLinks vindt het onwenselijk dat het pensioengeld van mensen ongevraagd in vervuilende beleggingen wordt gestopt. Het wordt hoog tijd voor een pensioen op maat, waarbij mensen zelf kunnen beslissen hoe zij hun geld willen beleggen. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen hun pensioengeld graag duurzaam en groen willen beleggen.

De toekomst is groen
Vergroening van pensioenen is hard nodig. Momenteel hebben pensioenfondsen grote moeite om rendement te halen uit hun beleggingen. Aandelenkoersen dalen, de prijs van onroerend goed daalt en zelfs staatsobligaties zijn geen veilige belegging meer. Investeringen in de “oude economie” leveren niet meer de rendementen op zoals zij ooit deden. Met hun aanzienlijke vermogen zouden pensioenfondsen een enorme bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de economie en wordt voorkomen dat de pensioenen van Nederlanders in de toekomst bedreigd worden door hoge grondstofprijzen of wankelende financiële markten.

Sap: “De toekomst is groen en via hun pensioen kunnen mensen daar een steentje aan bijdragen. Ik wil ze die kans geven door ze de keuze te geven groener te beleggen.”

Share Button