Vakprijs voor financiering Northwind

Bron
ASN Bank

Het internationale vakblad Project Finance heeft de financiering van Northwind uitgeroepen tot European Offshore Wind Deal of the Year 2012. De ASN Bank maakt Northwind mede mogelijk met een lening van € 34 miljoen. Het windpark Northwind gaat elektriciteit voor 250.000 huishoudens opwekken.

Windpark op zee
Northwind is een windpark op zee op de Lodewijkbank, 37 kilometer voor de Belgische kust. Het project wordt ontwikkeld en gebouwd door een consortium van de Belgische supermarktketen Colruyt en groene-energiebedrijf Aspiravi Offshore N.V. Het project past in het beleid van Colruyt om bij te dragen aan de opwekking van zoveel mogelijk hernieuwbare energie in België.

Belangrijkste Belgische projectinvestering in 2012
Northwind zal bestaan uit 72 Vestas-windturbines. Zij wekken samen jaarlijks ongeveer 875 gigawatt elektriciteit op, genoeg voor 250.000 huishoudens. De totale investering in Northwind is € 850 miljoen, plus een projectfinanciering van circa € 600 miljoen. Daarmee was Northwind de grootste privé-investering én de belangrijkste projectfinanciering in België in 2012.

Bij de financiering zijn vier grote financiële multilaterale organisaties betrokken, een Deens pensioenfonds en vijf commerciële banken. Onder de laatste is de ASN Bank, die een lening van € 34 miljoen verstrekte.

Share Button