PGGM sluit Walmart uit van beleggingen

Bron
PGGM

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft het Amerikaanse supermarktconcern Walmart op 1 juli 2013 toegevoegd aan haar uitsluitingenlijst. PGGM heeft alle aandelen in Walmart die het beheerde namens haar klanten, inmiddels verkocht. Aanleiding voor deze stap is dat Walmart niet tegemoet wil komen aan onze zorgen over de gespannen arbeidsverhoudingen bij de onderneming in haar thuismarkt en dat het Walmart-bestuur niet open staat voor een vruchtbare dialoog met de aandeelhouder.

Aan dit besluit is een lange periode vooraf gegaan waarin PGGM in veel gesprekken met de onderneming haar zorgen uitte over de slechte arbeidsverhoudingen bij het supermarktconcern en het gebrekkige toezicht hierop vanuit het ondernemingsbestuur. Het beleid dat Walmart voert in de VS beperkt de mogelijkheden voor werknemers om zich te organiseren in vakbonden. Dit is in niet alleen in strijd met internationale (ILO) arbeidsrichtlijnen, maar ook met de codes die Walmart heeft opgesteld voor haar eigen toeleveranciers.
Vragen over het omkoopschandaal bij dochterbedrijf Walmex afgelopen jaar werden bij herhaling onbeantwoord gelaten. Er werd PGGM als aandeelhouder ook geen enkele mogelijkheid geboden onze zorgen direct te bespreken met de (onafhankelijke) bestuurders van het bedrijf.

Op deze wijze kan PGGM geen constructieve invulling geven aan haar rol als actief aandeelhouder namens klanten. In het beleid Verantwoord Beleggen is uitsluiting een allerlaatste stap en geen doel op zich. PGGM probeert namens haar klanten ondernemingen via dialoog en het gebruik van haar stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen aan te zetten tot verantwoord gedrag. Dit bleek bij Walmart uiteindelijk echter een onbegaanbare weg.

Share Button