Eneco sluit grootste groenlening ooit

Bron
Eneco

Eneco is een groenlening van 100 miljoen euro aangegaan met ING Groenbank, ASN Groenprojectenfonds en Triodos Groenfonds voor de financiering van duurzame projecten. ING Groenbank trad op als coördinerende bank voor de transactie.

Groenleningen zijn leningen tegen lage rente voor duurzame projecten en worden mogelijk gemaakt door de Regeling Groenprojecten van de Nederlandse overheid. Deze regeling is een bijzonder kosteneffectief instrument om gestelde milieudoelen te realiseren, aldus een recent onderzoek van CE Delft. Dit onderzoeksrapport is vandaag in Den Haag aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Grote impact voor weinig geld
De Regeling Groenprojecten stimuleert de marktintroductie van innovatieve en duurzame investeringen. Deze draagt daarmee bij aan het verder verduurzamen van de Nederlandse samenleving. De samenwerking tussen de drie financiers en Eneco is een goed voorbeeld van de toegevoegde waarde van deze fiscale regeling, waarbij particulier geld wordt aangetrokken door ‘groene’ spaarders en beleggers belastingvoordeel te geven. Annerie Vreugdenhil, Directeur Zakelijk van ING Nederland: ‘De Regeling Groenprojecten maakt het voor ons mogelijk om tegen een lager rentetarief leningen te verstrekken aan duurzame ondernemers. Het is een effectieve en kostenefficiënte financieringsbron van miljarden euro’s aan private middelen voor goedgekeurde duurzame investeringen. De omvangrijke deal met Eneco is daar een goed voorbeeld van. Deze transactie is voor ons als banken een mooie mogelijkheid om bij te dragen aan de financiering van duurzame projecten in Nederland. We zien graag meer van dergelijke projecten in de toekomst tegemoet.’

Duurzame energie voor iedereen
Eneco investeert fors in duurzame energie-initiatieven, vorig jaar ruim 700 miljoen euro. Dit varieert van wind (op land of zee) en waterkracht tot zonne-energie en biomassa. 50 van deze projecten zijn in aanmerking gekomen voor een Groenverklaring. Enkele voorbeelden zijn een windpark bij Fujifilm in Tilburg, een installatie voor Warmte-Koude-Opslag (WKO) voor nieuwbouwwijk Hoog Dalem in Gorinchem en een collectieve zonne-energie-installatie ’t Breed in Amsterdam. ‘Eneco heeft een volledig duurzame energievoorziening als doel gesteld. Het is onze nadrukkelijke wens om toonaangevend zijn op dit gebied. We zijn dan ook zeer verheugd dat een fiscaal instrument als de Regeling Groenprojecten beschikbaar is en het voor ons financieel mogelijk maakt om op grote schaal te investeren in duurzame energievoorzieningen’, aldus Guido Dubbeld, CFO van Eneco.

Onderzoek effectiviteit van de regeling
Het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau CE Delft heeft recent een onderzoek uitgevoerd naar de duurzaamheidwinst en economische winst van de Regeling Groenprojecten. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Beraad Groenfondsen van de Nederlandse Vereniging van Banken toont aan dat de Regeling Groenprojecten een kosteneffectief instrument is dat kan bijdragen aan het realiseren van de kabinetsdoelstelling om in 2020 16 procent energie uit duurzame bronnen te halen. Het zorgt voor een besparing op de kosten voor milieubeleid en het genereert kapitaal dat geoormerkt is voor duurzame initiatieven. ‘Zeker in het huidige economische klimaat is het bijzonder te noemen dat er maar liefst vijf miljard euro in deze regeling om gaat. Geld dat specifiek is bestemd voor het verder verduurzamen van de Nederlandse maatschappij. Dat gegeven en de uitkomsten van het onderzoek van CE Delft zijn voor ons het bewijs dat de regeling werkt’, aldus Itske Lulof, voorzitter Beraad Groenfondsen. Het onderzoeksrapport is vandaag in Nieuwspoort te Den Haag aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld.

Share Button