Triodos Vastgoedfonds klaar voor nieuwe fase

Triodos Vastgoedfonds, het duurzame vastgoedfonds van Triodos Investment Management, rondt vandaag de herstructurering naar een closed-end beleggingsinstelling af en hervat de handel in aandelen. Het fonds is in de nieuwe structuur opnieuw verhandelbaar via Euronext Amsterdam. De huidige waarde van het aandeel bedraagt Euro 4,28 en is bepaald op basis van de waarde van de onderliggende vastgoedbeleggingen. Vanaf vandaag zal de koers van het aandeel bepaald worden op basis van vraag en aanbod door handel via de beurs.

Met het afronden van de herstructurering kan het fonds zich verder gaan richten op de toekomst. De focus ligt daarbij enerzijds op het duurzaam managen van de bestaande portefeuille en anderzijds op het realiseren van groei en uitbreiding van het fonds. Fondsmanager Guus Berkhout: “Duurzame gebouwen hebben de toekomst. Meer en meer huurders kiezen bewust voor een energiezuinige en plezierige werkomgeving. Deze tendens merken wij ook, onder andere door het feit dat wij pro-actief benaderd worden door huurders die op zoek zijn naar een duurzame werkomgeving. Dit gegeven maakt dat we de toekomst met vertrouwen tegemoet gaan.”

Triodos Vastgoedfonds staat in de markt bekend als een koploper op het gebied van het duurzaam beheren en verbouwen van zakelijk vastgoed. Dit is onder andere terug te zien in de performance van de portefeuille. Hoewel ook Triodos Vastgoedfonds niet ontkomt aan de negatieve waardeontwikkelingen in de vastgoedmarkt, is de performance van de portefeuille van het fonds goed te noemen. Het fonds kent slecht 3% leegstand tegenover 15% in de markt. De gemiddelde looptijd van de huurcontracten is 6 jaar, hetgeen in deze markt uitzonderlijk lang is. Daarnaast onderscheidt het fonds zich in de markt door haar bovengemiddelde prestatie op het gebied op het gebied van duurzaamheid: de panden in de portefeuille scoren gemiddeld 55% lager qua energiegebruik en 60% lager qua CO2 uitstoot dan het gemiddelde in de markt.

Triodos Vastgoedfonds realiseert duurzaamheid niet alleen door technische innovaties, maar ook door financiële innovaties. Zo heeft Triodos Vastgoedfonds als eerste de ’green lease‘ in Nederland geïntroduceerd. Het uitgangspunt hierbij is een bestaand gebouw compleet duurzaam te renoveren, zonder dat dit een wijziging van de huurprijs als gevolg heeft. De ‘winst’ die gemaakt wordt door de energiebesparing, wordt daarbij ingezet om de renovatie te financieren. Een recent voorbeeld hiervan is de renovatie van een leegstaand kantoorpand van energielabel G naar A+ voor huurder GasTerra.

Triodos Vastgoedfonds is opgericht in 2004 en is het eerste duurzame vastgoedfonds in Europa. Het fonds belegt uitsluitend in duurzaam gebouwde of duurzaam beheerde panden en monumenten. Triodos Vastgoedfonds wil zijn leidende rol in de vastgoedwereld blijven spelen en heeft de ambitie de portefeuille verder uit te breiden. Het fonds onderzoekt de mogelijkheden om de gewenste groei te realiseren via een emissie van aandelen. Daarnaast streeft het fonds er naar om dit jaar alsnog dividend uit te keren.

Share Button