Banken en pensioenfondsen investeren 314 miljard dollar in kernwapenproducenten

Wereldwijd investeren banken, verzekeraars en pensioenfondsen meer dan 314 miljard dollar in kernwapenproducenten. In totaal hebben 298 instellingen financiële relaties met 27 bedrijven die betrokken zijn bij het ontwikkelen, produceren, testen en/of onderhouden van kernwapens. Nederlandse financiële instellingen investeren drieënhalf miljard dollar in dergelijke bedrijven. Dat blijkt uit het onderzoek Don’t Bank on the Bomb dat vredesorganisatie IKV Pax Christi vandaag publiceert.

et onderzoek, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo en IKV Pax Christi, richt zich vooral op grotere investeringen en laat zien welke banken, verzekeraars en pensioenfondsen een financiële relatie hebben met kernwapenproducenten. In de afgelopen drie jaar verstrekten zij voor 62 miljard dollar aan kredieten, verleenden financiële diensten voor een waarde van 43 miljard dollar en belegden in aandelen en obligaties voor een waarde van 207 miljard dollar.

Massavernietigingswapens
De tien grootste investeerders in kernwapenproducenten komen alle uit de VS, waaronder State Street, Capital Group of Companies en Blackrock. Gezamenlijk investeerde de top 10 een bedrag van 126 miljard dollar. In Europa wordt de lijst aangevoerd door Commerzbank (Duitsland), Société Générale (Frankrijk) en UBS (Zwitserland).

Wilbert van der Zeijden van IKV Pax Christi, medeauteur van het rapport: "Het is onacceptabel dat spaar- en pensioengeld wordt geïnvesteerd in producenten van massavernietigingswapens, doorgaans zonder medeweten van klanten. De oorlog in Syrië laat zien dat zo lang er massavernietigingswapens bestaan, gebruik ervan niet uit te sluiten is. Financiële instellingen hebben een eigen verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er geld gaat naar bedrijven die deze wapens produceren. Geen geld betekent immers geen productie."

Het rapport belicht ook 12 instellingen die kernwapenproducenten wel volledig uitsluiten van investeringen. Van der Zeijden: "We brengen deze positieve voorbeelden onder de aandacht in onze ‘Hall of Fame’ om te laten zien dat het dus wel kan: een gezond investeringsbeleid waarin geen ruimte is voor investeringen producenten van wapens die hele steden kunnen vernietigen."

Nederland
Nederlandse banken en pensioenfondsen zitten voor bijna drieënhalf miljard dollar in kernwapenproducenten. In de zogeheten ‘Hall of Shame’ van het rapport, waarin 298 investeerders genoemd worden, staan vier Nederlandse instellingen. ABP, het pensioenfonds voor onder andere leraren, Kamerleden en overheidspersoneel investeerde 1,2 miljard dollar, ING 1,15 miljard dollar en AEGON bijna een miljard dollar. Naast deze drie grote vissen staat Pensioenfonds Zorg en Welzijn voor 40 miljoen dollar in het rapport.

Van der Zeijden: "Omdat we in dit rapport de hele wereld onder de loep nemen, kijken we enkel naar de grotere investeringen. Maar tijdens het onderzoek vonden we in Nederland nog kleinere investeringen door ABN Amro, Rabobank, DSM Pension Services, MN Services, Optimix Vermogensbeheer, Koninklijke Shell, ThinkCapital Holding en Vereniging Achmea."

Vijf Nederlandse instellingen staan in de ‘Hall of Fame’ van het rapport vanwege hun beleid dat elke investering in kernwapens uitsluit: ethische banken ASN Bank en Triodos, maar ook de pensioenfondsen, Philips Pensioen Fonds, PNO Media en het Spoorwegpensioenfonds (SPF).

Van der Zeijden: "Juist in Nederland zien we dat kernwapens onderdeel zijn geworden van de discussie over duurzaam investeren. Die discussie hopen we met dit rapport te voeden, want uiteindelijk zijn we pas tevreden als er geen euro Nederlands spaar- en pensioengeld meer naar kernwapenproducenten gaat. Banken en pensioenfondsen hebben een morele verantwoordelijkheid om niet in bedrijven betrokken bij productie van massavernietigingswapens te investeren."

Share Button