Triodos Investment Management innoveert in ‘evergreen’ impact investing met Triodos Organic Growth Fund

Triodos Investment Management lanceert Triodos Organic Growth Fund, een nieuw lange termijn ‘evergreen’ fonds, dat zal investeren in aandelenkapitaal van toonaangevende, niet-beursgenoteerde ondernemingen in de sector voor biologische voeding en duurzame consumentenproducten in Europa. Het fonds start met EUR 25.3 miljoen, kapitaal van private en institutionele impact investeerders, waaronder verzekeraar Achmea. Triodos Organic Growth Fund zal op termijn doorgroeien naar een fondsvermogen van EUR 150 miljoen.

Met dit fonds innoveert Triodos Investment Management met een nieuw model van impact investeren: lange termijn private equity dat de missie en waarden van duurzame bedrijven onderschrijft en niet exit-gedreven is. Dergelijk langetermijnkapitaal is van groot belang voor de verdere expansie van de snelgroeiende sector van biologische voeding en duurzame consumentenproducten in Europa. De voorlopers in deze sector, inmiddels volwassen bedrijven, zijn op zoek naar aandeelhouders die de missie en waarden van hun bedrijven onderschrijven en een langetermijnpartner zijn in het realiseren van hun verdere groei en ontwikkeling. Dit type kapitaal is in de huidige markt bijna niet aanwezig.

Triodos Organic Growth Fund zal een gespreide investeringsportefeuille opbouwen met een focus op biologische voeding, duurzame kleding en textiel en persoonlijke verzorging. Door koplopers in de duurzame consumentenmarkt te ondersteunen met kapitaal wil Triodos Organic Growth Fund een bijdrage leveren aan de belangrijke transitie naar een duurzame economie.

Marilou van Golstein Brouwers, Managing Director Triodos Investment Management: “We zijn vanuit Triodos al jarenlang sterk betrokken bij de ontwikkeling van deze belangrijke sector. We kennen de behoefte aan langetermijnkapitaal voor verdere groei en ontwikkeling van deze missie-gedreven ondernemingen. Dankzij de steun van gecommitteerde impact investeerders hebben we met Triodos Organic Growth Fund nu een antwoord op die vraag en kunnen we investeren in deze waardegedreven en winstgevende ondernemingen met een solide en groeiende marktpositie.”

Het fonds is open voor gekwalificeerde en professionele investeerders uit Europa en start met onder andere de Nederlandse verzekeraar Achmea en vakbond CNV Vakmensen.

Harry van den Heuvel, verantwoordelijk voor alternatieve beleggingen binnen verzekeraar Achmea: “De investering in Triodos Organic Growth Fund is een belangrijke volgende stap voor impactvolle investeringen passend binnen ons beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Triodos Investment Management heeft een uniek fonds ontwikkeld, dat een innovatieve oplossing biedt voor langetermijn private equity investeringen. Het fonds geeft ons toegang tot toonaangevende Europese biologische en duurzame consumentenmerken en retailers én het biedt de mogelijkheid om deel te nemen in een snel groeiende sector.”
Triodos Organic Growth Fund is een sub-fonds van Triodos SICAV II, een niet-beursgenoteerd fonds gevestigd te Luxemburg. Triodos Organic Growth Fund is een semi open-ended fonds en is onder voorwaarden verhandelbaar op kwartaalbasis.

Share Button